PUBLICITÉ

Sport werkt echt tegen borstkanker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h54
-A +A

Lichaamsbeweging is vóór (ter preventie), tijdens en na borstkanker sterk aanbevolen voor vrouwen. Het is nu bewezen dat regelmatig bewegen een troef is om de risico’s op borstkanker te verkleinen. En er zijn ook almaar meer bewijzen dat sporten ook recidieven van borstkanker helpt voorkomen.

Sporten wordt vandaag meer en meer geïntegreerd in de therapeutische programma’s. Zowel de prognose als de doeltreffendheid van de behandelingen verbeteren erdoor.

PUB

Voor: lichaamsbeweging vermindert het risico op borstkanker

Het is vandaag bewezen dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker met 20% tot 40 % verkleint. Het is dus van het grootste belang om het stil zitten en niet bewegen te bestrijden.

U hoeft de lat niet hoog te leggen, maar hoe groter de inspanning, hoe beter de effecten. 30 minuten tot een uur per dag stevig doorstappen, en dat 4 tot 5 keer per week, levert al heel goede resultaten op.

Na: sporten voorkomt recidieven van borstkanker

Sport blijft ook na borstkanker aanbevolen, want lichaamsbeweging verlaagt ook het sterftecijfer en het risico op recidieven van borstkanker met 30 tot 50 %. Ook hier volstaat een matige inspanning.

Een andere boodschap die u moet onthouden, is dat alles telt. Alle inspanningen samen - uithoudings- of versterkingsoefeningen, trappen doen, het huishouden, tuinieren, enz. – leveren een mooi totaal op.

In de praktijk:

  • 30 minuten tot 1 uur per dag, een matige lichaamsactiviteit, 5 keer per week: langzaam tot matig intensief stappen, huishouden, klusjes, tuinieren, petanque, biljarten, enz.
  • Of minstens 20 minuten per dag een meer intense lichaamsactiviteit, ook 5 keer per week: stevig doorstappen, met hoogteverschillen, wandeltochten, joggen, zwemmen, groepsport, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/10/2013 - 16h56 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h54

Persbericht van de Franstalige Association de l'après cancer de sein (AFACS), januari 2010. Institut national du Cancer (INCa), fiche repère activité physique et cancer, 30 januari 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borsten van sportvrouwen: voorzichtigheid geboden... Gepubliceerd op 02/07/2012 - 17h51

Ook voor uw borsten is sportbeoefening een prima activiteit. Eén van de voordelen van sport is dat u daarmee de risico's op borstkanker kunt verkleinen. Toch kan sporten ook nadelig zijn voor uw borsten indien u verzuimt een aantal maatregelen te tre...

Sporten is goed voor het brein Geüpdatet op 31/01/2006 - 00h00

Sporten is één van de beste manieren om met de jaren geheugenverlies en zelfs de ziekte van Alzheimer te vermijden. Vanaf welke leeftijd? Welke sport? Hoe vaak moet je ze beoefenen? Hoe werkt dat precies? Er bestaan vandaag antwoorden op al die vrage...

Sporten is goed voor uw borsten! Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Er zijn al vele duizenden studies gedaan die wijzen op het belang van sport voor de gezondheid in het algemeen. Maar nu blijkt dat sport ook bescherming biedt tegen borstkanker! Volgens een Franse studie bestaat er een rechtstreeks verband tussen de...

Meer artikels