PUBLICITÉ

Sport werkt echt tegen borstkanker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h54
-A +A

Lichaamsbeweging is vóór (ter preventie), tijdens en na borstkanker sterk aanbevolen voor vrouwen. Het is nu bewezen dat regelmatig bewegen een troef is om de risico’s op borstkanker te verkleinen. En er zijn ook almaar meer bewijzen dat sporten ook recidieven van borstkanker helpt voorkomen.

Sporten wordt vandaag meer en meer geïntegreerd in de therapeutische programma’s. Zowel de prognose als de doeltreffendheid van de behandelingen verbeteren erdoor.

PUB

Voor: lichaamsbeweging vermindert het risico op borstkanker

Het is vandaag bewezen dat lichaamsbeweging het risico op borstkanker met 20% tot 40 % verkleint. Het is dus van het grootste belang om het stil zitten en niet bewegen te bestrijden.

U hoeft de lat niet hoog te leggen, maar hoe groter de inspanning, hoe beter de effecten. 30 minuten tot een uur per dag stevig doorstappen, en dat 4 tot 5 keer per week, levert al heel goede resultaten op.

Na: sporten voorkomt recidieven van borstkanker

Sport blijft ook na borstkanker aanbevolen, want lichaamsbeweging verlaagt ook het sterftecijfer en het risico op recidieven van borstkanker met 30 tot 50 %. Ook hier volstaat een matige inspanning.

Een andere boodschap die u moet onthouden, is dat alles telt. Alle inspanningen samen - uithoudings- of versterkingsoefeningen, trappen doen, het huishouden, tuinieren, enz. – leveren een mooi totaal op.

In de praktijk:

  • 30 minuten tot 1 uur per dag, een matige lichaamsactiviteit, 5 keer per week: langzaam tot matig intensief stappen, huishouden, klusjes, tuinieren, petanque, biljarten, enz.
  • Of minstens 20 minuten per dag een meer intense lichaamsactiviteit, ook 5 keer per week: stevig doorstappen, met hoogteverschillen, wandeltochten, joggen, zwemmen, groepsport, enz.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/10/2013 - 16h56 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h54

Persbericht van de Franstalige Association de l'après cancer de sein (AFACS), januari 2010. Institut national du Cancer (INCa), fiche repère activité physique et cancer, 30 januari 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ