PUBLICITÉ

Sport, warmte en hittegolf: opgelet gevaar!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/08/2014 - 15h33
-A +A

De sporter is een warmbloedig dier. Bij grote inspanningen moet hij vechten om niet te ver af te dwalen van de 37,2° die typisch zijn voor de mens.

Maar dat is niet makkelijk als men moet fietsen, rennen of een partij tennis strijdt bij heel warm weer!

Sport, warmte en hittegolf: een stand van zaken!

PUB

Heel warme dagen en hittegolven zijn gevaarlijk voor sporters

De laatste jaren neemt het aantal campagnes die waarschuwen voor de gevaren van hyperthermie of hitteslag sterk toe.

De campagnes waren vaak vooral gericht op baby's en oudere personen en niet op een derde bijzonder kwetsbare groep: de sporters.

Om welke sport het ook gaat, de warmte vereist dat het organisme nog meer calorieën moet aanmaken - bovenop die voor de inspanning op zich - en dat kan bij heel hoge temperaturen voor aanzienlijke problemen zorgen. Bovendien verhindert de hitte dat het transpiratievocht verdampt.

De afkoelingscapaciteiten van het lichaam worden dan soms overschreden. Een stijgende temperatuur kan na een intense inspanning koorts veroorzaken tot 39° bij wielrenners en atleten. Ook nog hogere koorts kan dan optreden.

Het gevaar neemt toe met de duur van de inspanning. Een marathon is bij warm weer problematisch. De loopwedstrijd vereist een lange en constante inspanning. Daarom is het mogelijk om de tijden van de beste atleten te correleren met de wedstrijdomstandigheden. Bij temperaturen hoger dan 25° wordt de homeothermie (het reguleren van de lichaamstemperatuur) steeds problematischer.

Vroeger stipuleerde het reglement dat de marathon niet gelopen mocht worden bij temperaturen hoger dan 28°, maar die aanbeveling werd niet overgenomen in het nieuwe reglement.

Wie sport tijdens een hittegolf moet zijn voorzorgen nemen

Lopen is niet de enige sport waarbij de gezondheid gevaar loopt. Het probleem doet zich voor bij alle buitensporten die moeten afrekenen met de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Maar de meeste sportorganisaties beschikken niet over een reglement voor wedstrijden bij extreem hoge temperaturen.

In 2022 gaat de Wereldbeker Voetbal door in Qatar en dat midden in de zomer, een periode waarin het kwik er gewoonlijk boven de veertig graden uit stijgt! Tijdens sportwedstrijden is het momenteel toegestaan om wat aan de regels sleutelen, zodat de sporters bijvoorbeeld ook tijdens de wedstrijd kunnen drinken en niet alleen tijdens de rust. Maar dat volstaat niet altijd.

Als men problemen wilt vermijden, dan moet er een adequaat reglement komen dat rekening houdt met de fysiologische behoeften en met de nood aan afkoeling.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 17/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/08/2014 - 15h33
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Prestaties van sporters: zit het in de genen? Geüpdatet op 17/08/2016 - 09h58

Deugt u niet voor het sporten? Dat ligt gedeeltelijk aan uw genen . Want met wilskracht en training alleen komen we er niet. Aan de basis van de prestaties van sporters ligt een sportvriendelijke omgeving, maar ook erfelijke aanleg. Maar bij topsport...

Sport: er zijn grenzen . . . Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Extreme sporten winnen aan populariteit: triatlons, dubbele triatlons en nu ook Spartatlons maken van de klassieke marathon bijna een wandeling! De grenzen van wat een mens kan, lijken almaar verlegd te worden, maar is dat wel goed voor de gezondheid...

Duursporten: wat zijn de risico’s voor het hart? Geüpdatet op 15/11/2016 - 11h14

Kunnen hartlijders zonder gevaar aan sport doen? Kan te veel sporten schade berokkenen aan het hart? Er wordt van alles over verteld en de berichten zijn vaak tegenstrijdig. We vroegen prof. Pierre Croisille om een antwoord. Hij is een expert in beel...

De sporter en de plotse dood Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Het beoefenen van competitiesport kan het risico op plotse dood doen stijgen. Dat extra risico is meestal niet toe te schrijven aan de sport zelf, maar wel aan een onderliggende hartpathologie. Atleten die risico lopen, zouden systematisch onderzocht...

Meer artikels