PUBLICITÉ

Sport verjaagt zwaarmoedigheid

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 12/02/2008 - 00h00
-A +A

Waarom doet iemand aan sport? Sport is vermoeiend, soms pijnlijk, soms een dure aangelegenheid en het kan gevaarlijk zijn. Waarom dan? Voor de morele gezondheid, zo luidt het antwoord vaak.

PUB

In deze rubriek wijzen wij al jaren op de voordelen van sportbeoefening. Die voordelen betreffen de cardiovasculaire gezondheid, het lichaamsgewicht en het algemeen welzijn. Sport helpt ook bij het bestrijden van veroudering zoals bijvoorbeeld de afname van de spiermassa tijdens de tweede levenshelft. De lijst van voordelen die sport en lichaamsbeweging bieden, is erg lang. Een van de argumenten die je steeds vaker hoort is: 'Ik doe aan sport tegen stress', of 'Ik voel me goed na het joggen', 'Ik ga zwemmen om mijn zwarte buien te verjagen'.

Een excellente dopamine

Als in het verleden gevraagd werd naar de psychische weldaad van sport, dan luidde het antwoord meestal endorfine. Volgens experts schuilde de verklaring voor het gedrag van sporters bij deze morfineachtige substantie die door het organisme zelf aangemaakt wordt en voor een lichte vorm van euforie zorgt die een verslavend effect heeft. Maar inmiddels weet men dat endorfines niet alleen werken. Ook de productie van andere neurotransmittors neemt toe bij intense inspanningen: dopamine, serotonine en noradrenaline. Tot welke effecten leidt dat? Om het eenvoudig te zeggen kan men stellen dat dopamine ingrijpt tussen het motivatiecircuit en het beloningscircuit. De productie hangt af van heel wat factoren en geeft de passage aan tussen de intentie van de actie en de actie zelf. Van serotonine kan men in het algemeen zeggen dat het een invloed heeft op het humeur. Het komt ook tussen bij de overgang van slaap naar ontwaken. Noradrenaline heeft eerder een opwekkende rol en zorgt ook voor de toename van het hartritme die typisch is voor stress.

Sport als antidepressivum

De effecten verschillen uiteraard van persoon tot persoon, maar het effect is ontegensprekelijk. Een portie sport volstaat om het gedrag van iemand met een depressie te veranderen. Het effect is vergelijkbaar met dat van aan krachtig antidepressivum zoals bijvoorbeeld Zoloft. Het is zelfs beter! Sport draagt bij tot de preventie van soms spectaculaire humeurschommelingen die optreden bij het nemen van geneesmiddelen. Sporten heeft, bij regelmatige beoefening ook een invloed op lange termijn. 'Elke keer dat een voormalige depressieve patiënt vijftig minuten per week meer gaat sporten, daalt het risico op een recidief met de helft', zo besluit een onderzoek van Duke University in North-Carolina.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 12/02/2008 - 00h00 Blumenthal et al., Exercice and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorder, Psychosomatic Medicine, 69: 587-596 (2007)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Sport en de rol van choline Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

De sportdiëtetiek wordt regelmatig doorkruist door nieuwe trends. We hebben de periode van de creatine gekend, die van carnitine, co-enzym Q10, enz. En nu heeft blijkbaar het uur geslagen van de choline. Even voorstellen...

Extreme vermoeidheid Geüpdatet op 28/02/2006 - 00h00

Een atleet bestaat niet alleen uit een hart, longen en spieren. Hij heeft ook hersenen. Als die vermoeid geraken, volgt de rest al snel.

Paardrijden: fysiek en mentaal evenwicht Gepubliceerd op 16/04/2013 - 12h16

Paardrijden is een sportactiviteit die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid voordelen te bieden heeft. En in tegenstelling tot wat sommige vooroordelen beweren, is paardrijden niet schadelijk voor de rug als er geen bestaande rugproblemen...

Meer artikels