PUBLICITÉ

Sport: oefeningen die u (niet alleen) goed doen...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
-A +A

Sporten is altijd goed, of toch bijna altijd. Maar als het gaat om spieren kweken, zullen sommige bewegingen u meer slecht dan goed doen - vooral in fitnesscentra. Met deze tips zult u écht vorderingen maken door uw inspanningen.

PUB

Buikoefeningen: (bijna) iedereen vergist zich!

Buikoefeningen behoren tot de meest uitgevoerde oefeningen. Ze helpen ons immers om spieren te kweken in een zone die op het strand vaak zichtbaar is: ons buikje.
Maar ze mogen dan al vaak op het programma staan, we doen ze zelden op de «goede manier»! De gewone oefeningen laten namelijk vaak alleen de oppervlakkige buikspieren werken.

Hoe moeten we buikoefeningen goed doen?

Om uw buikspieren in de diepte te trainen, moet u oefeningen doen waarmee u echt spieren en ook een goede conditie kweekt. Daarvoor moet u naar oefeningen grijpen van het type Pilates. De oefeningen lijken op de oefeningen die u gewoonlijk doet, maar u moet ze uitvoeren met ingetrokken buik, door de spieren van de bekkenbodem te spannen en ze van daaruit verder naar boven aan te spannen.

Het is moeilijker, maar efficiënter!

Krachttraining: opgelet voor de rug...

Met de toestellen voor krachttraining krijgt u zeker spieren, maar ze zijn niet zonder gevaar. Vooral oefeningen waarbij de gewichten achter de nek worden gebracht, zijn riskant. Deze oefeningen ontwikkelen normaal de spieren van de bovenrug, maar ze zijn heel belastend voor de schouders en veroorzaken vaak letsels. Om nog maar te zwijgen over letsels aan de halswervels bij een verkeerde beweging. Als u dit soort toestellen gebruikt, brengt u de gewichten  beter voor u naar beneden, onder uw kin dus.

Algemeen gesproken houden trouwens alle bewegingen die gewrichten belasten een risico op blessures in, zoals een gewicht achter de nek brengen, maar ook de geplooide ellebogen boven de schouders brengen. Spieren kweken is goed, maar alleen als er rekening wordt gehouden met de natuurlijke kenmerken van het lichaam...

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17

American College of Dports Medicine, via WebMD.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Afslankoefeningen voor mannen Gepubliceerd op 06/12/2010 - 00h00

Welke oefeningen zijn goed om van uw vetrolletjes af te raken? En om strakke buikspieren te kweken? Hieronder vindt u 3 types van oefeningen - buikspieroefeningen incluis - om rustig bij u thuis te doen. Hoe vaker u ze doet, hoe beter de resultaten!

Welke lichaamsoefeningen zijn goed tegen cellulitis? Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Lichaamsbeweging is een van de wapens om cellulitis te bekampen. Maar wat zijn de meest efficiënte oefeningen om van de ontsierende zones in de dijen, billen en heupen af te raken? Hieronder vindt u een klein programma met oefeningen en tips om uit t...

Een platte buik met twee keer drie oefeningen Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h43

Dit is een niet agressief oefenprogramma om de buispieren te oefenen zonder ze te forceren. Buikspieren kunnen makkelijk 'bewerkt' worden, maar zonder oefening laten ze het ook snel afweten. Doe deze oefeningen op lange termijn, twee à drie keer per...

Kweek deze zomer een gespierd figuur! Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h39

De vakantie is hét moment om uit te blazen en te ontspannen, kortom om gewoon een beetje aan uzelf denken. Maar uzelf, dat is ook uw lichaam! Hieronder vindt u enkele ideeën om niet alleen ontspannen en mooi gebruind, maar ook gespierder terug uit va...

Meer artikels