PUBLICITÉ

Sport kan het zicht beschermen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/12/2006 - 00h00
-A +A

Sport biedt bescherming tegen leeftijdsgebonden macula-degeneratie (MD), een ernstige en vaak voorkomende oogaandoening die tot blindheid kan leiden. Drie keer per week lichaamsbeweging nemen zou het risico op de aandoening kunnen doen dalen met 70%!

PUB

MD: een vaak voorkomende ziekte met heel ernstige gevolgen

Leeftijdsgebonden macula-degeneratie (MD) is een oogaandoening die te wijten is aan het verouderen van de macula, het centrale deel van het netvlies dat instaat voor de scherpte van het zicht, een scherpte die bijvoorbeeld nodig is om te kunnen lezen. De aandoening gaat gepaard met een gezichtsstoornis, bijvoorbeeld regels van een tekst die krom lijken of een achteruitgang van het zicht. Als men vanaf de eerste tekenen geen arts raadpleegt om de evolutie van de ziekte af te remmen, kan MD tot blindheid leiden. Als er geen gekende risicofactoren zijn, kan preventie alleen via een regelmatig oogonderzoek vanaf de leeftijd van vijftig jaar.

Lichaamsbeweging om leeftijdsgebonden MD te voorkomen

Volgens de resultaten van een recente studie, zou er nog een ander preventief middel zijn om MD te voorkomen, namelijk sport of lichaamsbeweging!
Regelmatig beweging nemen (drie keer per week stevig stappen en ook de trap nemen in plaats van de lift, stappen of fietsen in plaats van de auto of de bus te nemen, tuinieren, enz.) doet het risico op leeftijdsgebonden MD aanzienlijk dalen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 12/12/2006 - 00h00 Knudtson M.D. et coll., British Journal of Ophtalmology, 90 (12): 1461-3, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels