PUBLICITÉ

Sport is goed voor hemofiliepatiënten

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 22/03/2005 - 00h00
-A +A

Veel mensen beschouwen hemofilie als een ziekte die de patiënt verhindert om een normaal leven te leiden en zeker om te sporten. Het is echter tijd om dit vooroordeel uit de wereld te helpen!

PUB

Hemofilie, ook wel bloederziekte genoemd, is een erfelijke aandoening die veroorzaakt wordt door een "foutje" op het X-chromosoom van het XY-paar. Daardoor komt ze bijna uitsluitend voor bij jongens (1 op de 10.000, tegen slechts 1 op de 100 miljoen meisjes). Bij meisjes kan een fout in het X-chromosoom immers gecorrigeerd worden door het andere chromosoom van het XX-paar. Hemofilie komt bij hen alleen voor als beide chromosomen hetzelfde recessieve gen dragen, wat zeer zeldzaam is. Wel kunnen veel vrouwen de ziekte overdragen aan hun mannelijke nakomelingen. In dat geval krijgt het kind last van bloedstollingsstoornissen.

Hemofilie is een ziekte met wisselende intensiteit die gekenmerkt wordt door frequente spier- en gewrichtsbloedingen. Die veroorzaken stramme gewrichten en zelfs bewegingspijn, waardoor de patiënt geneigd is om zo weinig mogelijk actief te zijn. Daardoor loopt hij echter risico op spieratrofie, wat het probleem nog verergert. Dat hoeft echter zeker niet onontkoombaar te zijn. Vandaag kan de ziekte immers behandeld worden via vervangende stollingsfactoren die de bloedingsrisico's beperken. De patiënt mag gerust sporten, meer nog: het biedt hem tal van voordelen. Als hij regelmatig beweegt, krijgt hij sterkere spieren en zal hij minder snel spiermassa verliezen. Het is zelfs bewezen dat spiertraining nuttig kan zijn om bloedingen te voorkomen. Als de gewrichten perfect ondersteund worden door stevige pezen en ligamenten, zorgt dit immers voor een betere schokdemping, vooral in de voetzolen. Sporten bevordert ook de beweeglijkheid en zorgt ervoor dat de patiënt beter de obstakels ontwijkt waartegen hij anders was aangebotst door gebrek aan oefening of onhandigheid.

Zwemmen: een aanrader

De beste sport voor hemofiliepatiënten blijft wellicht zwemmen, door de gewichtloosheid en omdat de gewrichten het gewicht van het lichaam niet hoeven te dragen, zoals bij de meeste andere sporten het geval is. Ook de quadricepsen worden weinig belast, en die zijn bij hemofilie vaak geatrofieerd. Crawl en rugslag zijn te verkiezen boven schoolslag, want die wordt gekenmerkt door bruuskere bewegingen en een grotere anatomische belasting. Naast zwemmen zijn ook enkele sessies op een hometrainer aan te raden. Het zadel moet goed afgesteld zijn, zodat de knie volledig gestrekt is en het voorste deel van de dij goed getraind wordt.

Ten slotte heeft sporten ook een zeer gunstig psychologisch effect. Het bevordert immers menselijk contact en is een stimulans om jezelf doelstellingen op te leggen en tegelijk je eigen beperkingen te aanvaarden. Kortom, sporten is goed voor hemofiliepatiënten!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 22/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is hemofilie? Geüpdatet op 13/05/2003 - 00h00

Hoewel ze zeldzaam is, onderscheidt deze erfelijke ziekte zich door haar bijzondere karakteristieken (voornamelijk mannen worden getroffen door ernstige vormen van de ziekte) en geschiedenis (ziekte van de Engelse koninklijke familie en het Russische...

Hemofilie: voor meer levenskwaliteit Gepubliceerd op 09/03/2016 - 15h53

Prof. Kathelijne Peerlinck van het multidisciplinaire referentiecentrum voor de behandeling van hemofilie van de KU Leuven pleit voor een betere opsporing en follow-up van hemofiliepatiënten, vooral kinderen, om hun levenskwaliteit te verhogen.

Sport en hoge bloeddruk: opgelet voor de winter! Gepubliceerd op 25/02/2014 - 16h20

Regelmatige lichaamsbeweging is uitstekend voor de gezondheid van onze bloedvaten. Sport wordt zelfs als één van de beste behandelingen van hoge bloeddruk beschouwd. Op voorwaarde dat u de nodige voorzorgen neemt! Vooral in de winter moet u voorzicht...

Sport beschermt tegen prostaatkanker Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Sporters hebben één van de sleutels in handen voor de preventie van prostaatkanker. Mannen die meer dan drie uur per week sporten, lopen immers 70 % minder kans om de ziekte te krijgen!

Meer artikels