PUBLICITÉ

Sport helpt multiple sclerosepatiënten

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

De diagnose van multiple sclerose betekent niet automatisch het einde van elke fysieke activiteit. Verre van zelfs!

PUB

Multiple sclerose (MS) leidt tot een geleidelijk controleverlies over de spieren. De aandoening is een auto-immuunziekte omdat ze het gevolg is van een aantasting van het lichaam door het eigen immuunsysteem. In dit geval leidt de aandoening tot de afbraak van de myelineschede die de zenuw omgeeft en isoleert. Er zijn verschillende symptomen: spierzwakte, vlug vermoeid zijn, verminderde gevoeligheid, tintelingen, verlammingsverschijnselen. "Wat men voelt, is vaak vergelijkbaar met de soms pijnlijke gewaarwordingen tijdens de laatste kilometers van een marathon!", verklaart dr. Shibeshih Belachew, neuroloog in het CHU in Luik. Hij weet waarover hij het heeft, vermits hij zelf een marathonloper is.

En als we nu eens opnieuw aan sport deden?

Dr. Belachew is voorstander van een grote vernieuwing in de manier waarop multiple sclerosepatiënten behandeld worden. In het verleden heeft men de patiënten lange tijd gewaarschuwd. Men was bang dat ze door fysieke activiteit te vermoeid zouden zijn. Men vreesde ook dat een (zelfs lichte) verhoging van de lichaamstemperatuur tot nieuwe aanvallen zou kunnen leiden. Tegenwoordig wordt echter duidelijk dat een verstandig gedoseerde fysieke activiteit niet gevaarlijk is en zelfs kan helpen om sommige functies die men verloren achtte te heroveren. Sinds meerdere jaren, evalueert dr. Belachew de zeer positieve impact van fitnessprogramma's op zijn patiënten. Hij doet dat in het kader van de BeSep-campagne. "BeSep" werd afgeleid van de uitdrukking "BE your Sporting hEalth Partner" (Wees uw sportieve gezondheidspartner). De resultaten zijn indrukwekkend. In 2008 kreeg BeSep de Trofee voor Sportverdienste die uitgereikt wordt aan de mooiste prestaties in de Belgische sportwereld. De vereniging kreeg deze beloning onder andere omdat ze haar leden in de mogelijkheid stelde om deel te nemen aan (een deel van) de 20 kilometer van Brussel. Sinds kort heeft BeSep haar programma uitgebreid ten voordele van de andere zenuwpathologieën waarvoor een fysieke activiteit eveneens een heilzame werking heeft. Zowat overal in België en ook in het Noord-Franse Rijsel werden nieuwe centra geopend. Een echte revolutie voor patiënten die in het verleden zelfs niet meer aan een fysieke activiteit durfden denken.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 13/01/2009 - 00h00 www.besep.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De symptomen van multiple sclerose Gepubliceerd op 28/09/2012 - 11h02

Multiple sclerose is een aandoening die jongvolwassenen treft. De ziekte evolueert traag en onvoorspelbaar, en na een aantal jaren wordt ze de oorzaak van neurologische handicaps. Hoe kan men de aandoening herkennen? Welke zijn de eerste symptomen va...

Meer artikels