PUBLICITÉ

Sport en pollutiepieken

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 16/09/2003 - 00h00
-A +A

De media waarschuwen ons steeds vaker tegen de fameuze pollutiepieken. Het wordt tijd om voorzorgsmaatregelen te treffen, zeker als u aan sport doet!

PUB

Elke fysieke inspanning versterkt de ademhaling, waardoor automatisch het risico stijgt dat we atmosferische vervuilers inademen, die zich tot diep in de longblaasjes nestelen. Dat risico is des te groter omdat, zodra de ademhalingsmechanismen in gang worden gezet bij inspanning, we spontaan overschakelen van neusademhaling op mondademhaling, waardoor de ingeademde lucht niet langer gefilterd kan worden door de neus. Bij pollutiepieken moeten we dan ook voorzichtiger inademen, om niet meer dan 40 liter lucht per minuut binnen te krijgen. Het volstaat om een blik te werpen op de onderstaande tabel, maar u kunt ook voortgaan op uw eigen gewaarwordingen: vanaf 40 liter/minuut is de neusademhaling niet langer voldoende en beginnen we automatisch te ademen langs de mond.

Activiteit

Aantal liter per minuut dat kinderen inademen

Aantal liter per minuut dat volwassenen inademen

Rust

4 tot 5

6 tot 8

Wandelen (4 km/u)

10 tot 12

15

Wandelen (6 km/u)

20

30 tot 40

Fietsen

10 tot 12

15

Wielrennen

25 tot 70

30 tot 100 (en meer)

Tafeltennis

20

30 tot 40

Hardlopen

25 tot 70

60 tot 100 (en meer)

Uw trainingen herbekijken

Hoe ernstig het pollutieprobleem is, hangt af van seizoen tot seizoen. In de winter komt het er vooral op aan hoge koolstofmonoxideconcentraties (CO) te vermijden die afkomstig zijn van verwarmingstoestellen en automotoren. U traint dus het best in het groen (een park of een bos). 's Zomers zitten we dan weer met het ozonprobleem. U traint dan bij voorkeur 's morgens of 's avonds, wanneer de ozonconcentraties nog relatief laag zijn. De levensduur van dit gas is immers vrij kort: het is aanwezig in de lucht wanneer er veel zon is, vanaf de middag dus, maar verdwijnt weer snel in de loop van de avond.

Stippel nauwkeurig uw parkoers uit

Tot slot nog enkele tips voor alle seizoenen. Heel wat vervuilers komen vrij dicht bij hun emissiebron terecht. Dat is onder meer het geval voor zware metalen. Vandaar de raad: wandel, loop en fiets zo ver mogelijk van het autoverkeer. Elke meter telt! Powertraining of oefenen op de hometrainer doet u bij voorkeur binnen, want daar zijn de concentraties van diverse polluenten (stof, zware metalen) meestal lager dan buiten. Ook de ozonconcentratie ligt 20 tot 30 % lager dan buiten, soms zelfs tot 50 % als u 's nachts en 's morgens vroeg de ramen sluit en de vertrekken verlucht, want op dat ogenblik zit er weinig ozon in de lucht en zijn ook de UV-stralen weinig intens. Helaas volstaan die maatregelen niet altijd om alle gevaren af te weren. In sommige omstandigheden is er maar één enkele oplossing: het nieuwe adagium toepassen "Neem gas terug als het stinkt"!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 16/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gevoelig voor vervuiling Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Eén jaar voor de Olympische Spelen in Peking stellen veel mensen zich de vraag welk effect de vervuilde lucht op de prestaties van de atleten zal hebben.

Voedingtips om een marathon te winnen Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Om de ruim 40 km van een marathon te lopen volstaat het niet om u sportief voor te bereiden. Ook de voeding is heel belangrijk. Hieronder vindt u voedingtips die u kunt toepassen tijdens de trainingen, maar ook voor de marathon , tijdens de marathon...

Sport en ozon, een goede cocktail voor astma Geüpdatet op 16/02/2002 - 00h00

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in ver...

Meer artikels