PUBLICITÉ

Sport en ozon, een goede cocktail voor astma

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Kinderen die meerdere sporten beoefenen in een met ozon gepollueerde omgeving, lopen driemaal meer risico astma te ontwikkelen dan kinderen die niet aan sport doen. Dat betekent niet dat de kinderen niet mogen sporten. Wel moeten de ouders die in verontreinigde zones leven, beter opletten.

PUB

Veel mensen ervaren de gevolgen van luchtvervuiling op de gezondheid: geïrriteerde ogen, prikkelingen in de keel, loopneus, droge hoest... luchtvervuiling irriteert de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en van de bronchi. Dat verhoogt de gevoeligheid voor allergenen (stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken).

Onleefbare stad?

In de grote agglomeraties en sterk verontreinigde gebieden raden de gezondheidsautoriteiten gevoelige personen (kinderen, bejaarden en allergische patiënten) aan thuis te blijven en geen lichamelijke inspanningen te verrichten als de vervuiling in de alarmzone komt. Men ademt immers meer lucht in bij een inspanning. De blootstelling aan vervuilende stoffen neemt daardoor sterk toe. Dat kan allergische reacties en met name astma-aanvallen veroorzaken.Wat dan met kinderen die in een vervuild gebied wonen en één of meer sporten beoefenen? Een groep uit California heeft zich over die vraag gebogen.

Geen sport?

Rob McConnell en medewerkers van de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles hebben 3.535 schoolgaande kinderen gedurende 5 jaar gevolgd. 265 kinderen hebben tijdens de studie astma gekregen. Bij analyse van het leefmilieu en de lichamelijke activiteiten van die kinderen blijkt dat de kinderen die 3 of meer sporten beoefenen in een sterk met ozon verontreinigd gebied, 3,3-maal meer risico liepen op astma dan de andere kinderen die niet aan sport deden.Andere vervuilende factoren zoals stikstofdioxide, partikels en zuurdampen blijken het risico op astma niet te verhogen. Sporten in niet-vervuilde zones blijkt evenmin de incidentie van astma te verhogen.Maar alleen al door buiten te komen, stijgt het risico op astma met 40%, ook als men geen fysieke inspanningen doet.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 McConnell, Lancet, vol. 359, N°9304, 2 februari 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels