PUBLICITÉ

Sport en hoge bloeddruk: opgelet voor de winter!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/02/2014 - 16h20
-A +A

Regelmatige lichaamsbeweging is uitstekend voor de gezondheid van onze bloedvaten.

Sport wordt zelfs als één van de beste behandelingen van hoge bloeddruk beschouwd. Op voorwaarde dat u de nodige voorzorgen neemt!

Vooral in de winter moet u voorzichtig zijn.

PUB

Waroom is arteriële druk belangrijk?

De arteriële druk is de barometer van onze gezondheid.
Als ze abnormaal hoog is, is ze de voorbode van accidenten zoals een hart- of herseninfarct. Het probleem is dat hypertensiepatiënten niet echt beseffen wat er aan het gebeuren is in hun lichaam.

Hoge bloeddruk gaat immers gepaard met weinig symptomen.
Vandaar dat het meten van de arteriële druk één van de klassieke handelingen is bij een doktersconsult. Volgens de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) mag de referentiewaarde 16/9,5 niet overschreden worden.

De vraag is alleen: hoe slaag je daarin?

Sporten helpt tegen hypertensie

De behandeling van hypertensie is er de voorbije jaren enorm op vooruitgegaan.
De moderne geneesmiddelen zijn vaak doeltreffend. Toch moeten ze gecombineerd worden met gezondere leefgewoonten, zoals regelmatig sporten.

Vandaar dat cardiologen uithoudingssporten aanraden (langlaufen, fietsen, zwemmen, joggen), die een weinig traumatiserende vaatgymnastiek vereisen en ons leren om minder "stresshormonen" (adrenaline, noradrenaline) af te scheiden.

Korte en intense inspanningen daarentegen zijn af te raden voor hypertensiepatiënten, zeker in het begin van een revalidatieprogramma na een jarenlange sedentaire levensstijl.

Vermijd vooral brutale en bijna statische inspanningen, waarbij de ademhaling geblokkeerd wordt, zoals bij judo of gewichtheffen. Dat veroorzaakt een plotselinge bloeddrukstijging die de slagaderwanden dreigt te beschadigen. Vooral in de winter is voorzichtigheid geboden!

De kou verhoogt immers de arteriële druk.
Uit epidemiologische studies is gebleken dat er een verband bestaat tussen de temperatuursdaling en het aantal infarctdoden in de Amerikaanse grootsteden. Het klassieke hartaccident dat als voorbeeld wordt genomen in het geneeskundeonderwijs, is het geval van een hypertensiepatiënt die te laat - en dus gestresst - naar zijn werk vertrekt, de vrieskou moet trotseren en zijn wagen maar niet aan de praat krijgt. De combinatie van belastende factoren kan hem fataal worden: kou, statische inspanning, hypertensie, stress … en onwetendheid!

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 30/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/02/2014 - 16h20

Madrigano, J. et al., Epidemiology (Cambridge, Mass.). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23462524 Epidemiology.2013 May;24(3):439-46. doi: 10.1097/EDE.0b013e3182878397. Vasconcelos, J. et al., Environmental pollution (Barking, Essex : 1987). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23410618 Environ Pollut. 2013 Dec;183:14-8. doi: 10.1016/j.envpol.2013.01.037. Epub 2013 Feb 11.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een lagere bloeddruk verlaagt ook het risico op hartfalen Gepubliceerd op 02/02/2011 - 16h11

Arteriële hypertensie wordt ook wel eens de 'stille doder' genoemd omdat ze zo discreet is hoewel ze een zeer belangrijke impact heeft op onze gezondheid. Een reden temeer om onze bloeddruk regelmatig te controleren en om er iets aan te doen als hij...

Wat voor sport doe ik als het koud is? Gepubliceerd op 27/01/2017 - 13h06

De winter staat voor de deur, de kou is nu al te voelen. Maar de behoefte aan lichaamsbeweging blijft even groot ook als het kwik zakt! Hoe kunt u zich motiveren om ook bij koud weer aan sport te doen en welke activiteiten kunt u blijven doen, weer o...

Arteriële hypertensie bij honden en katten Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

Net als wij kunnen onze honden en katten een abnormaal hoge "bloeddruk" hebben, zodat de druk in hun aderen te groot is. Maar wanneer deze situatie blijft aanslepen, leidt ze tot letsels ter hoogte van de nieren, de hersenen en het hart!

Maatregelen tegen hoge bloeddruk Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

De behandeling van arteriële hypertensie (of hoge bloeddruk) is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en men heeft ook een beter inzicht gekregen in de mechanismen die de bloeddruk controleren. De behandeling is tweeledig: enerzijds niet-farmacologi...

Meer artikels