PUBLICITÉ

Sport en hersenen: opgelet voor stoten tegen het hoofd!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/02/2014 - 08h37
-A +A

Boksen, voetbal, rugby: stuk voor stuk sporten waar hoofdletsels schering en inslag zijn. Zonder de vele valpartijen te vergeten tijdens het skiën, rolleren of fietsen.

Op de duur kunnen die schokken schadelijke gevolgen hebben.

PUB

Herhaalde klappen op ons hoofd zijn gevaarlijk

Onze hersenen slaan de trauma's die ze ondergaan, op in het geheugen.

De natuur is zich trouwens volop bewust van dat gevaar, want ze heeft er alles aan gedaan om ons brein zo goed mogelijk te beveiligen. Net als bij fietshelmen zijn onze hersenen vrij goed beschermd door de combinatie van een soepele laag - de hersenvliezen - en een harde laag, de hersenpan.

Toch blijven ze kwetsbaar wanneer het hoofd abrupt tegen een obstakel aanbotst.

Doordat ze niet kunnen bewegen, stoten ze tegen de botwanden, waardoor telkens enkele duizenden cellen afsterven. Op zich is dat geen drama, want de ter ziele gegane neuronen vormen slechts een minuscule fractie van de in totaal 100 tot 300 miljard die we bij onze geboorte meekrijgen. Zelfs als we niet sporten, verliezen we er elke dag duizenden. Bovendien verliezen de hersenen tijdens ons leven zo'n 10 % van hun gewicht zonder dat dit onze intellectuele vermogens aantast.

De problemen ontstaan als we herhaalde klappen op ons hoofd krijgen.

Alle weefsels worden kwetsbaar, en het vernietigingsproces neemt een abnormale omvang aan. Gevolg: een aantasting van de gevoelsorganen en een achteruitgang van de algemene cognitieve functies of het geheugen. Een klassiek voorbeeld: je gaat een kamer binnen, maar plots ben je totaal vergeten wat je daar bent komen doen. Ook de kans op vroegtijdige ziekten neemt toe. Zo kreeg bokser Mohammed Ali al Parkinson voor zijn vijftigste.

Eén enkele klap tegen het hoofd is al gevaarlijk

Zo’n schedeltrauma kan fataal zijn. Het gevaarlijkere eraan is dat de omvang van de schade niet altijd meteen zichtbaar is. Zo staan beroeps- of recreatieve fietsers na een valpartij soms rustig recht, maar moeten ze enkele uren later met de hulpdiensten naar het ziekenhuis overgebracht worden omdat ze dan inwendige bloedingen in hun hoofd krijgen. Het risico op overlijden is dus best wel reëel.

Sportongevallen: hoe moet u reageren na een zware klap tegen het hoofd?

  • Om eventueel bewustzijnsverlies op te merken, wordt bijvoorbeeld afgeraden om het slachtoffer na een zware valpartij onmiddellijk in slaap te brengen.
  • Verwittig meteen de hulpdiensten bij een hersenschudding met of zonder bewustzijnsverlies, misselijkheid, bloedingen enz.

De "hersengeneeskunde" is er sterk op vooruitgegaan en kan voortaan patiënten redden die vroeger geen schijn van kans hadden gehad.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 18/10/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/02/2014 - 08h37
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Halzen zijn broos Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

De hals is ongetwijfeld de kwetsbaarste schakel in de keten van ons gestel. Zo lopen we makkelijk een halsverrekking op. Vooral vrij brutale sporten zijn hier de boosdoeners. Voorzichtigheid is dan ook geboden!

Stresserende situaties de baas worden met autosuggestie Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

In ons dagelijkse leven komen we nogal wat situaties tegen die zware stress geven, zonder dat dit altijd nodig is. Zelfsuggestie of autosuggestie is een van de manieren om onze stresserende ervaringen de baas te worden. Tekst en uitleg door dr. Miche...

Meer artikels