PUBLICITÉ

Sport, een hulp in de strijd tegen de ziekte van Parkinson

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2013 - 17h23
-A +A

Sport en de ziekte van Parkinson gingen lange tijd niet samen.

De artsen waren geneigd om hun patiënten te behoeden voor elke onnodige vermoeienis.

PUB

Dansen, een geschikte oefening tegen parkinson

Moet sport worden afgeraden voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson?

Die houding is stilaan aan het veranderen en lichaamsbeweging krijgt stukje bij beetje weer recht van spreken, vooral dan het dansen.

  • Onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben aangetoond dat tangolessen meer effect hebben dan de traditionele behandeling met kinesitherapie in de strijd tegen de ziekte van Parkinson, toch als het erom gaat de mobiliteit en het evenwicht van de patiënten te verbeteren (1).
  • Een andere ploeg van het Instituut voor Neurobiologie in Jolla in Californië onderzocht de subtiele relatie tussen muziek en beweging en stelde vast dat dansen geen complexe integratie van de beweging in de hersenschors vergde en dus haalbaar bleef voor mensen met zware degeneratieve ziektes zoals de laatste stadia van de ziekte van Parkinson (2).

Zo ontstond het idee om muziek en dans in te zetten voor therapeutische doeleinden in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Er is nog geen duidelijke neurologische verklaring voor gevonden, maar het feit alleen dat de patiënt actief iets aan zijn ziekte doet, zorgt ervoor dat hij zich beter gaat voelen.

 

Sport als hulp in de strijd tegen de ziekte van Parkinson

Als we het over de relatie tussen sport en de ziekte van Parkinson hebben, moeten we zeker ook het onderzoek vermelden van de Harvard University in Boston. Bij dit onderzoek werd een maximum aan gedetailleerde informatie verzameld over de leefgewoonten en vooral dan het beoefenen van sport bij een brede groep van 150.000 mannen en vrouwen boven de 50. De gezondheidstoestand van deze deelnemers werd 14 jaar lang gevolgd.

De balans: 252 mannen en 135 vrouwen kregen in de loop van het onderzoek de ziekte van Parkinson, een resultaat dat volledig beantwoordde aan de verwachtingen. Een verrassende vaststelling was dat het regelmatig beoefenen van een lichamelijke activiteit vanaf de kindertijd het risico op ontwikkeling van de ziekte van Parkinson aanzienlijk verminderde. "Deze ontdekking is hoopgevend, maar het is niet uit te sluiten dat er nog een andere factor in het spel is", aldus professor Ascherio die de studie leidde.

Zo weten we nog niet welke rol sport precies speelt op het vlak van preventie.

Maar de doeltreffendheid van sport is zeker!

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, met de hulp van Pauline Baumer le 04/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/04/2013 - 17h23

(1) Hackney & Kantorovitch, Neurologic Physical Therapy 2007 Dec; 31(4):173-9.
(2) AD Patel, 10th International Conference on Music Perception and Cognition, 08/2008
(3) Thacker, E.L. et al., Mov Disord. 2008 January; 23(1): 69–74. doi:  10.1002/mds.21772.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hersenen en muziek: zijn ze in harmonie? Geüpdatet op 21/09/2015 - 15h19

Naar muziek luisteren moet je leren, maar de smaak voor muziek is ook een aangeboren kwaliteit. We hoeven maar heel jonge kinderen te observeren die een liedje horen… en er spontaan op beginnen te dansen. Maar muziek beluisteren is meer dan alleen ma...

Ecstacy biedt perspectieven bij de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 23/08/2005 - 00h00

Een studie die werd uitgevoerd op muizen en waarvan de resultaten nog niet helemaal duidelijk zijn, lijkt te wijzen in de richting van een nieuwe onverwachte piste bij de behandeling van de ziekte van Parkinson: MDMA, de actieve chemische molecule va...

Parkinson: de applaustest Geüpdatet op 04/10/2005 - 00h00

Ook de geneeskunde is volop het hightechtijdperk binnengetreden. De genetische tests en de beeldvormingstechnieken gaan er voortdurend en spectaculair op vooruit. Toch blijken bijzonder eenvoudige tests soms nog altijd even doeltreffend. Onder meer d...

Meer artikels