PUBLICITÉ

Sport: een bondgenoot voor uw hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00
-A +A

Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor iedereen en dat lichaamsbeweging het cardiovasculaire risico doet dalen, werd ruimschoots aangetoond. Bij mensen met coronaire problemen of hartinsufficiëntie komt lichaamsbeweging de levenskwaliteit ten goede.

PUB

Regelmatige lichaamsbeweging is een factor die bijdraagt tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen bij gezonde mensen, zoveel is zeker. In vergelijking met mensen die een zittend bestaan leiden, is bij matig actieve mensen het risico op overlijden door een cardiovasculaire aandoening 30 à 40% lager. In die categorie daalt zelfs de globale mortaliteit. En toch zijn er steeds meer mensen die niet of niet genoeg bewegen. Dat is erg verontrustend omdat een gebrek aan lichaamsbeweging vaak gepaard gaat met andere cardiovasculaire risicofactoren zoals obesitas, arteriële hypertensie en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed.

Ook voor hartpatiënten

Ook patiënten met hartproblemen varen wel bij dagelijkse lichaamsbeweging. De prognose kan door lichaamsbeweging significant verbeteren waardoor ook de levensverwachting gaat stijgen. Bij hartpatiënten die regelmatig aan lichaamsbeweging of sport doen, daalt de globale mortaliteit met 27% en de cardiovasculaire morbiditeit met 31%!

De verklaring?

Lichaamsbeweging is goed voor de coronaire dysfuncties en verhoogt de bloedtoevoer naar het hart waardoor de symptomen in intensiteit afnemen. Bovendien daalt het risico op nieuwe coronaire letsels.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00 Le Quotidien du médecin, Congrès Hebdo, 23 september 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels