PUBLICITÉ

Spoor zelf huidkanker op!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/08/2016 - 16h40
-A +A

Iedereen kan huidkanker opsporen. Dit zelfonderzoek berust op het zorgvuldig screenen van elk stukje huid op zoek naar mogelijke aanwijzingen. Maar welke zijn die aanwijzingen die u op uw huid en op die van uw partner kunt ontdekken en die u op het spoor kunnen brengen van een mogelijke kanker?

PUB

Hou uw moedervlekken goed in de gaten

Met jaarlijks 400 nieuwe gevallen in België alleen, is het melanoom, de gevaarlijkste huidkanker, bijzonder te duchten. Des te meer omdat het steeds vaker voorkomt in een tijd waarin zoveel mensen graag vele uren in de zon vertoeven. Vandaar het belang om een melanoom te kunnen opsporen, zodat het snel en zo doeltreffend mogelijk kan behandeld worden.
Er zijn aanwijzingen die een dermatoloog niet kunnen misleiden, vandaar het belang om hem in geval van twijfel regelmatig te raadplegen. Daarnaast wordt zelfonderzoek van de huid ten zeerste aanbevolen.

Omdat niet elk stukje huid voor ons zichtbaar is, doet u er goed aan met uw partner af te spreken om elkaars rug, schouders en billen te controleren.
Deze wederzijdse screening op huidkanker zou best tweemaal per jaar plaatsvinden.

 

Huidkanker: welke zijn de op te sporen aanwijzingen?

Een huidletsel dat niet goed geneest en dat al 3 à 4 maanden aanwezig is.

Een huidvlek of moedervlek die van grootte of uitzicht verandert, die begint te bloeden of waarvan de gevoeligheid wijzigt.

Meestal wordt elk huidletsel dat aan de volgende criteria beantwoordt, als verdacht beschouwd:

  • een asymmetrische vorm,
  • onregelmatige randen,
  • niet homogeen van kleur,
  • een diameter die groter is dan 5 mm en die nog groter wordt,
  • een moedervlek die van vorm, uitzicht, grootte of kleur verandert of die ruw of oneffen wordt.

Ontdekt u deze symptomen, dan moet u alert reageren en meteen een arts raadplegen.

 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 12/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/08/2016 - 16h40

Syndicat national des dermatologues vénéréologues (Franse nationale vereniging van dermatologen en venerologen), www.syndicatdermatos.org.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kunnen we ontsnappen aan melanomen? Gepubliceerd op 06/09/2017 - 15h41

Een melanoom is een relatief zeldzame huidkanker; in België zijn er ongeveer 1500 nieuwe gevallen per jaar. In 10 à 20% van de gevallen kan een melanoom gevaarlijk worden als het niet op tijd behandeld wordt en er zich uitzaaiingen vormen. «Nochtans...

Euromelanoma: een week om kanker te lijf te gaan Geüpdatet op 11/04/2012 - 09h04

In de week van 7 mei 2012 voert Euromelanoma campagne om het grote publiek en de mensen uit de gezondheidssector te wijzen op de gevaren van huidkanker . Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa.

Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Meer artikels