PUBLICITÉ

Spondylartritis ankylosans

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00
-A +A

Deze moeilijke term dekt een miskende aandoening die, net zoals reumatoïde artritis, deel uitmaakt van de auto-immuunziekten. Maar in tegenstelling tot reumatoïde artritis tast spondylartritis ankylosans (SA) de grote centrale gewrichten aan, zoals het bekken en de wervelkolom. Deze aandoening evolueert traag, maar kan leiden tot een ernstige handicap door progressief optredende ankylose (verstijving). Er bestaan efficiënte behandelingen, maar de ziekte kan niet genezen.

PUB

Welke zijn de oorzaken?

Zoals alle auto-immuunziekten wordt SA veroorzaakt door een immuunreactie gericht tegen lichaamseigen weefsels. De uitlokkende factor is nog niet precies bekend, maar men weet dat sommige personen gemakkelijker de ziekte ontwikkelen, nl. personen die drager zijn van een groep van witte bloedcellen, het zgn. HLA B27. Er kunnen dus gelijkaardige gevallen voorkomen in de familie. SA komt voornamelijk voor bij jonge mannen.

In de praktijk

Pijn in de lenden of de bilstreek met tekenen van gewrichtsdestructie op een röntgenfoto van het bekken moet worden beschouwd als een spondylartritis ankylosans die gepaard gaat met progressieve verstijving van de lendenwervels. De ziekte kan niet worden voorkomen, maar de symptomen kunnen beter worden verdragen door regelmatige oefeningen om de gewrichten soepel te houden en uit te rekken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/08/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Heb ik artrose of artritis? Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h12

Hebt u last van uw gewrichten ? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Wat is een auto-immuunziekte? Gepubliceerd op 23/12/2015 - 12h25

Bij een auto-immuunziekte valt het afweersysteem de eigen cellen aan omdat het die beschouwt als lichaamsvreemde stoffen. Hoe komt dat en wat zijn de belangrijkste auto-immuunziekten ? Een kennismaking met deze vreemde ziekten.

Meer artikels