PUBLICITÉ

Spoelwormziekte

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Via besmet voedsel of direct contact met larven via de mond tot stand komende besmetting met 40-50 cm lange, ronde wormen waarvan de volwassen vorm in de dikke darm leeft. De jonge wormen komen voor in lever en longen en kunnen geelzucht en longontsteking veroorzaken.
Spoelwormen komen minder vaak voor dan maden. In de tropen vormen ze meer een probleem dan in de Westerse landen. Ze leven in de dunne darm en lijken op regenwormen, alleen zijn ze witachtig; ze zijn ongeveer 15 cm lang; soms worden ze uitgebraakt.

De eitjes komen met de ontlasting naar buiten en kunnen zo op de grond komen en zich daar verder ontwikkelen. Na een tijd zijn ze zover dat ze de darm nodig hebben voor hun groei.
Als een kind dan, meestal met besmet voedsel de eitjes inslikt, begint deze cyclus opnieuw.

In de dunne darm komen de larven uit de eitjes en deze komen via de bloedbaan in de longen terecht. Vandaar komnen ze in de keel en worden ingeslikt; in de darm worden ze volwassen. De larven zijn niet gevaarlijk en geven geen blijvende beschadiging van de longen; meestal geven ze geen enkel verschijnsel. Deze wormen zijn met met een enkele dosis van een geneesmiddel af te drijven.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ