PUBLICITÉ

Spijsverteringsstoornissen? Probiotica!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/01/2007 - 00h00
-A +A

Zopas werd een nieuw effect van probiotica ontdekt. Probiotica, intestinale bacteriën die betrokken zijn bij de spijsvertering, zouden pijnstillende effecten hebben die te vergelijken zijn met die van morfine. Als dat vermoeden waarheid blijkt te zijn, zouden de bacteriën een oplossing kunnen bieden voor mensen met spijsverteringsproblemen.

PUB

De pijnstillende werking van probiotica

Onder probiotica verstaat men doorgaans bifidobacteriën, lactobacillen of gisten, micro-organismen van de intestinale flora die betrokken zijn bij het verteren van voedingsmiddelen. Ze worden vandaag vooral gebruikt als voedingssupplement omwille van hun beschermend effect tegen bepaalde pathogene bacteriën en in het bijzonder bij de preventie van infectieuze diarree.
Maar uit de resultaten van een studie van het Franse Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) zouden probiotica nog een andere eigenschap hebben: een pijnstillende werking ter hoogte van de darmen, een werking die vergelijkbaar is met die van morfine.

Zo zou de dagelijkse orale toediening van lactobacillus bij ratten en muizen de pijndrempel ter hoogte van de darmen doen dalen. Het effect zou nog groter zijn als de dosis probiotica verhoogd wordt. Het treedt gemiddeld op na tien dagen behandeling en blijft behouden zolang de lactobacillus toegediend wordt. Er werd geen enkel neveneffect vastgesteld.

Een werking die vergelijkbaar is met die van morfine

De onderzoekers wijzen er op dat het pijnstillend effect gelijkaardig is aan het effect dat bekomen wordt met een dosis morfine die meestal onderhuids wordt toegediend. Als probiotica ook subcutaan toegediend worden, versterken ze het pijnstillend effect van morfine met ongeveer 65%.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/01/2007 - 00h00 Perscommuniqué van het Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm), 8 december 2006; Nature Medicine, Desreumaux P. et coll., 10 december 2006, on line publicatie.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Probiotica helpen bij darmziektes Geüpdatet op 06/10/2008 - 00h00

Het lijkt er op dat probiotica een positieve invloed hebben op darmziektes gerelateerd aan stress. Dat suggereert een Canadees onderzoek bij ratten. Ook bij mensen zou er een positief effect zijn, al is nog niet duidelijk hoe en waarom.

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Probiotica: uw bondgenoten in de winter Gepubliceerd op 16/02/2015 - 17h24

De voorbije jaren hebben de probiotica de wind in de zeilen gehad. Maar kunnen ze maag-darmontstekingen en andere winterinfecties echt voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Meer artikels