PUBLICITÉ

Spierverrekkingen: alles over deze courante blessure in vier vragen

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39
-A +A

Een verrekking is een van de meest voorkomende spierblessures. Vooral sporters hebben er vaak last van. Maar wat verstaan we precies onder die term?

Hoe herkennen we de symptomen van een verrekking, hoe wordt ze behandeld en hoe vermijden we ze?

PUB

Wat is een spierverrekking en hoe ontstaat ze?

Een spierverrekking is een spiervezel die te sterk uitgerekt wordt.

Als een spier te zwaar belast wordt en de grenzen van zijn elasticiteit overschreden worden, ontstaan er minuscule inwendige letsels. Dat noemen we een spierverrekking. In tegenstelling tot een peesverrekking of een spierscheur veroorzaakt een spierverrekking geen zwaar weefselletsel of zware bloeduitstortingen.

Bij de meeste spierverrekkingen gaat het om een spier in het been (kuit of dij). Die spieren worden bij het sporten doorgaans het meest belast.

Wat zijn de symptomen van een spierverrekking?

De verrekking manifesteert zich door plotselinge, matige en zogenaamde punctiforme pijn (de plek is precies aan te wijzen).
De pijn komt op tijdens de inspanning. Dat kan aan het begin zijn door onvoldoende opwarming, of na een lange inspanning als de spieren vermoeid raken.

De spier is dan niet opgezwollen, maar vaak hard en gevoelig bij het aanraken. Bij het klinisch onderzoek worden meestal een gewoon spierspasme (krampachtige samentrekking) en een gelokaliseerde pijn vastgesteld, zonder andere aantoonbare letsels, oedemen of bloeduitstortingen. De diagnose kan met een echografie bevestigd worden.

In rust verdwijnt de pijn meestal, maar als de spier opnieuw belast wordt of bij druk op de bewuste plek komt de pijn weer op.

Opgelet: als de pijn bruusk opkomt, heel hevig is en u de inspanning niet meer kunt voortzetten of als u de pijn permanent voelt, ook als de spier in rust is, gaat het misschien om een peesverrekking of een spierscheur. Dan moet u naar de dokter.

Gepubliceerd door Kathleen Mentrop, gezondheidsjournaliste op 14/10/2013 - 15h39

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met dr. Benjamin Bollens, sportarts in de Cliniques universitaires Saint-Luc 


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels