PUBLICITÉ

Spierpijn daags nadien

Geüpdatet door Gilles Goetghebuer, met de medewerking van Denis Riché op 26/01/2011 - 16h00
-A +A

Spierpijn is een gevoel van ongemak en stramheid van de spieren. Het treedt meestal op de dag na een zware inspanning.

PUB

Spierpijn: pijn na het sporten

Spierpijn is pijn die optreedt de dag na een in duur en intensiteit ongebruikelijke inspanning. De pijn verschijnt meestal in de uren die volgen op het einde van de inspanning. De klachten duren maximaal 24 tot 72 uur en nemen dan in de daaropvolgende dagen geleidelijk aan af. In de periode dat er spierpijn is, heeft men duidelijk minder kracht en is men ook minder soepel. De spier probeert zo een nieuwe belasting af te weren. Ze is ook serieus gekwetst. De verzuring veroorzaakt namelijk minuscuul kleine scheurtjes in de spiervezels. De spier heeft die periode van herstel nodig om weer 'de oude' te worden. Bestaan er dan geen middeltjes om het herstel van de stramme spieren te versnellen? Toch wel. Kneepjes zoals het rekken van de spieren na de inspanning of recupereren in een warme omgeving (sauna, bad) bevorderen de doorbloeding van het aangetaste weefsel. Dat bevordert dan weer de aanvoer van nieuwe stoffen die bijdragen tot het herstel. Ook een lichte inspanning 24 uur na de intense inspanning verlicht de pijn die met stramme spieren gepaard gaat of doet die zelfs verdwijnen. Dat effect is terug te voeren op twee processen in de zenuwen. Enerzijds verhinderen de vrijgekomen endorfines de passage van prikkels die het pijnlijke gevoel overdragen. Anderzijds werkt stimulering van bepaalde grote zenuwvezels bij de inspanning in op de heel kleine elektrische impulsen die het pijngevoel doorgeven. Koudebehandelingen daarentegen helpen totaal niet, net zo min als vitamine C. Ontstekingsremmers (al dan niet steroïde) zijn af te raden, en dat zowel in tabletvorm als in zalven. Ze veranderen niets en als ze de pijn al verlichten, dreigen ze het herstelde weefsel brozer te maken, met het gevaar dat er later weer nieuwe episodes van spierpijn optreden.

Spierpijn: oefeningen die helpen voorkomen

Sommige situaties werken spierpijn in de hand. Dat is het geval met oefeningen waarin veel zogenaamde excentrische contracties voorkomen. Dat wil zeggen dat de spier uitgerekt wordt op een manier dat ze zwaar weerwerk moet bieden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij boogschieten, lopen op de toppen van de tenen of als u lopend een dalend parcours aflegt. Maar gelukkig is het mogelijk om met enkele goed doordachte oefeningen de spieren weerbaarder maken. Om spierpijn te voorkomen moet u uw spieren blootstellen aan dit soort inspanningen en dus excentrisch werken, maar zonder te overdrijven. Dat moet heel zachtjes aan gebeuren. Een eerste sessie van afdalend lopen bijvoorbeeld mag nooit meer dan een twaalftal minuten duren. Daarna kunt u de dosis stukje bij beetje verhogen en zo het risico op felle spierpijn in de toekomst geleidelijk aan verkleinen.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, met de medewerking van Denis Riché le 10/01/2011 - 00h00 et mis à jour par Gilles Goetghebuer, met de medewerking van Denis Riché le 26/01/2011 - 16h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ