PUBLICITÉ

Spierletsels: blessures die leiden tot inactiviteit!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/03/2017 - 09h18
-A +A

Bij een spierscheur, zijn de spiervezels gescheurd en is er sprake van een lokale bloeding. Op het ogenblik van de spierscheur, is de pijn zeer hevig. De ernst van de letsel, hangt af hoelang het slachtoffer moet rusten en wanneer hij zijn activiteiten mag hervatten.

PUB

Definitie van de spierscheur

Bij een spierscheur, kan de spier gedeeltelijk of volledig gescheurd zijn. Het gaat om een vaak voorkomend ongeval (spierscheuren en -verrekkingen vertegenwoordigen ongeveer de helft van de spierblessures). Er bestaat een gradatie in de ernst van het probleem, wat betekent dat de gevolgen voor de hervatting van de sportactiviteit niet voor iedereen gelijk zijn. Van niet zo erg naar zeer ernstig onderscheiden we de verrekking, de spierscheur en de volledig afgescheurde spier.
 

Omstandigheden waarin een spierscheur zich voordoet

Het ongeval doet zich meestal plots voor en kan niet onopgemerkt blijven. De pijn op het ogenblik van de spierscheur is zeer hevig, precies een dolksteek, en kan bij het slachtoffer zelfs leiden tot grote misselijkheid. De handeling kan niet meer voortgezet worden en er kan zogoed als geen beroep meer gedaan worden op de spier. Er zijn maar weinig tekenen die kunnen laten vermoeden dat men risico loopt op een spierscheur (het gevoel dat de spier 'trekt') en als het toch gebeurt, is dat pas enkele minuten of zelfs seconden vóór het ongeval. Na de intense pijn, volgt een periode met minder pijn, maar wel afgewisseld met een aantal pijnscheuten.
 

Initialement publié par Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Isabelle Eustache le 07/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/03/2017 - 09h18
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

Pubalgie: al alles geprobeerd Gepubliceerd op 08/12/2014 - 18h06

Vandaag zien we een duizelingwekkende stijging van het aantal gevallen van pubalgie, die goed voor 5 tot 18 procent van alle sportletsels is. 10% van de rugbyspelers en 12% van de voetballers worden erdoor getroffen en de aandoening treedt ook steeds...

Meer artikels