PUBLICITÉ

Sperma kopen on line

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00
-A +A

Onlangs werd in Groot-Brittannië de eerste baby geboren die verwekt is met sperma dat besteld was op het internet. Deze verbazende praktijk ('sperma on line') houdt echter gezondheidsrisico's in en doet ook ethische vragen rijzen.

PUB

Het nieuws werd bekendgemaakt door de Britse commerciële website ManNoincluded.com, die zelf aan de oorsprong ligt van deze verbazende voortplantingsmethode. Wie daarvan gebruik wil maken, schrijft zich gewoon in on line en betaalt 750 pond, ongeveer 1.200 euro. Het zoeken naar drie donors op de site kost 110 euro. Alvorens ze te kiezen, kunnen de toekomstige ouders informatie vragen over de lichamelijke en persoonlijkheidskenmerken van de potentiële donor. Elke donor krijgt 50 tot 100 pond (80 tot 160 euro). Zodra de kandidaten het spermastaal thuisgeleverd krijgen, kunnen ze de "kunstmatige-bevruchtingskit" gebruiken die in het pakket zit. Naar verluidt verwacht een lesbisch koppel zeer binnenkort een baby die eveneens verwekt is met op deze site gekocht sperma. Negentien andere vrouwen zijn momenteel zwanger geraakt dankzij diezelfde "zelfbediening on line".

Om het succes van deze methode nog te verhogen, biedt de site (die al iets langer dan een jaar on line is) kleine extra voordelen aan, zoals de mogelijkheid om een homoseksuele of een beroemde donor te kiezen. Er valt echter heel wat kritiek te horen tegen deze verontrustende praktijk. Ze doet niet alleen ethische problemen rijzen, ook de veiligheid van de stalen is een groot probleem. Ze hoeven immers aan geen enkele regelgeving te voldoen, dus is er geen enkele garantie dat ze conform zijn en bestaat het gevaar dat de moeder besmet raakt door een virus of bacterie. Om nog te zwijgen van de overdracht van genetische aandoeningen. Vandaar dat er dringend een internationale wetgeving moet komen die een halt toeroept aan "de uitbuiting van de ellende van donors en de wanhoop van echtparen", zoals dr. Jacques Montagut het formuleert, lid van het Comité national consultatif d'éthique francais (Frans nationaal adviescomité voor ethiek).

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 02/09/2003 - 00h00 www.mannotincluded.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ