PUBLICITÉ

Spelverslaving: als spelen geen spel meer is

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 14h19
-A +A

In België zijn 4000 mensen verslaafd aan spelen. Naar schatting 176.000 daarvan zijn risicospelers. De typische verslaafde speler is een man, jong, woont in de stad en heeft een laag inkomen. De gevolgen van overdadig spelgedrag kunnen zwaar zijn (financiële impact, isolement, zelfmoordneigingen, enz.) en zeker als ze met andere verslavingen gepaard gaan.

PUB

Wanneer wordt spelen problematisch?

Een speler zonder problemen beleeft plezier aan het spel, hij amuseert zich en stopt zonder enige moeite met spelen, ongeacht of hij gewonnen of verloren heeft. Bij de problematische speler beheerst het spel zijn gedachten. Hij gaat steeds meer spelen en de geïnvesteerde bedragen worden almaar groter en hebben almaar zwaardere gevolgen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een risicospeler - die zijn verliezen probeert goed te maken door grote bedragen in te zetten maar zo financieel in de problemen raakt - en de excessieve speler, voor wie het spel een echte obsessie is geworden. Hij kan niet meer zonder. Dat is afhankelijkheid.

Hoe meer iemand uitgeeft, hoe groter het risico
De ingezette bedragen stijgen sterk met het risiconiveau van de speler. Van de spelers die meer dan 1500 euro per jaar uitgeven, behoort 3 % tot de spelers zonder problemen, 10% behoort tot de spelers met een laag risico, 23 % tot de spelers met een matig risico en 48 % tot de excessieve spelers.

Geneesmiddelen die verslaafd maken aan spelen
Sommige dopaminergische geneesmiddelen - zoals die die gebruikt worden bij de ziekte van Parkinson - kunnen bijwerkingen hebben. Een daarvan zijn gedragsstoornissen. Dopamine is zoals bekend het hormoon dat ons genot verschaft en kan zulke verslavingen veroorzaken. Praat erover met uw arts om een geschikte oplossing te vinden.

Wat zijn de alarmsignalen?

Sommige signalen - ze moeten natuurlijk gezien worden in de specifieke context van het leven - kunnen wijzen op een risicopraktijk.

Meer geld inzetten dan gepland
Dit is een signaal van verlies van controle en dat erger is naarmate de ingezette sommen uw bestaansmiddelen en financiële verplichtingen overstijgen. Zeker als u ervoor gaat lenen, is er duidelijk iets mis.

Langer spelen dan gepland
Het spel beheerst uw leven. U brengt almaar meer tijd door met spelen en kunt niet meer stoppen. Dat gaat ten koste van de tijd die u normaal doorbrengt met uw gezin, op het werk of met andere vrijetijdsactiviteiten. U bent ook lastig als u niet kunt gaan spelen.

Verwijten van de omgeving
Uw gedrag schaadt de relatie met uw familie en vrienden. U bent prikkelbaar, continu elders met uw gedachten, onaangenaam in de omgang en u krijgt die verwijten ook te horen. Wacht niet tot u echt afhankelijk bent en de gevolgen nog vernietigender worden. U hebt duidelijk een spelprobleem en moet die praktijk inperken of ermee stoppen.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/07/2013 - 10h29 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 14h19

Institut national de prévention et d’éducation pour la santé (Inpes), persdossier van januari 2013, Joueurs Info Service, http://www.spelers-info-service.fr. Centre de référence du jeu excessif, http://www.crje.fr/index.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Als gokken een verslaving wordt... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

Wie heeft nog nooit rillingen gekregen bij het horen van de geldstukken die uit een gokautomaat vallen? Wie heeft nog nooit een lotje gekocht in de hoop multimiljonair te worden? Kansspelen (Tiercé, Lotto, casino, enz.) kunnen een stukje droom en hoo...

Houdt bridgen onze hersenen jong? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Zou een spel van 52 kaarten meer dan om het even welk geneesmiddel in staat zijn om onze hersenen jong te houden? Onderzoekers tonen tegenwoordig veel belangstelling voor de voordelen van het bridgen. Regelmatig bridgen zou de ontwikkeling van de zie...

Meer artikels