PUBLICITÉ

Speeksel: vijf vragen en antwoorden

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 27/10/2015 - 09h44
-A +A

In onze mond spelen zich dagelijks tal van chemische en biologische processen af die gestuurd worden door speeksel, een sap dat door de speekselklieren wordt geproduceerd.  Speeksel vervult een cruciale fysiologische functie in het menselijke lichaam, maar het vormt tegelijk een gezondheidsrisico omdat het ziektekiemen kan overbrengen die verantwoordelijk zijn voor diverse ziekten.

PUB

Wat is speeksel?

Speeksel is een kleurloos vocht, een echte cocktail die voor 99% uit water bestaat en voor de rest uit ionen (kalium, natrium, chloor, enz.), koolhydraten (suikers), lipiden (vetten), eiwitten zoals de speekselenzymen, hormonen, immunoglobulinen, en slijm dat het speeksel zijn viscositeit verleent. Elke dag slikken we 3000 keer speeksel door (gemiddeld twee keer per minuut bij volwassenen). Een individu produceert in de loop van zijn leven gemiddeld 30.000 liter speeksel.

Hoe produceren we speeksel?

Onze speekselklieren scheiden gemiddeld 1 liter speeksel af per 24 uur. Die productie verschilt van het ene moment van de dag tot het andere: tijdens het eten is de productie het grootst, ’s nachts is ze minimaal (ongeveer 10 ml op een nacht van acht uur). Speeksel produceren is iets reflexmatigs (een handeling die gecontroleerd wordt door het autonome zenuwstelsel), maar ook een verworven culturele component (Pavlovreflex). De productie van speeksel kan bijvoorbeeld gewoon al toenemen door aan iets te denken. Vandaar de uitdrukking dat we - gewoon door ons een lekkere taart voor de geest te halen - "het water in de mond krijgen!"

Gepubliceerd door Dr Christelle PIERROT, huisarts op 27/10/2015 - 09h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Droge mond: oorzaken en gevolgen Gepubliceerd op 29/05/2012 - 17h12

Wie onvoldoende speeksel produceert, heeft de eigenaardige indruk een droge mond te hebben. Dit gevoel kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Welke kunnen de oorzaken zijn van die droge mond ? En welke zijn de gevolgen?

Rabiës bij honden en katten Geüpdatet op 02/02/2005 - 00h00

Rabiës (hondsdolheid) is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat zich in het lichaam verspreidt via de zenuwen. De ernst van de aandoening en het besmettingsgevaar voor de mens vereisen een doeltreffende preventie.

FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Meer artikels