PUBLICITÉ

Spataders: welke behandeling moet u kiezen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 18h43
-A +A

Iedereen heeft al wel over spataders gehoord! Maar er komen almaar meer technieken om ze te behandelen. Wat zijn de beste technieken om spataders te genezen, en hoe werken ze?

PUB

Welke technieken bestaan er vandaag om spataders te behandelen?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft de technieken onder de loep genomen die de geneeskunde tegenwoordig biedt voor spataders. Bij alle methodes worden de aangetaste aders verwijderd. De aders vervullen hun rol toch niet meer, want  het bloed blijft staan en stroomt dus niet meer door. Alles samen gaat het om vier technieken.

  • Klassieke operatie: de aangetaste aders worden eerst afgebonden en daarna verwijderd. De operatie is meestal gericht op de kleine of grote venae safenae  die door beide benen lopen en op de afgeleide kleine bloedvaten.
  • Endoveneuze lasertherapie: in de aangetaste aders wordt een glasvezel ingebracht die met de laser verbonden wordt. De door de laser vrijgegeven energie vernielt de aderwand en stolt  het bloed dat zich in de ader bevindt.  De ader zal dus na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
  • Radiofrequentie: is een vergelijkbare techniek waarbij ook energie wordt gebruikt om de ader dicht te vernietigen. Alleen gaat het hier niet om de energie van licht, maar om elektromagnetische stroom.
  • Sclerotherapie: in de aders met de spataders wordt een product ingespoten dat de ader dichtschroeit. Het kan gaan om een vloeistof  of, zoals bij de nieuwste behandelingen, om schuim.

 

Zijn de nieuwe oplossingen doeltreffender dan de klassieke operatie?

De resultaten laten nog geen duidelijke conclusies toe. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg wijst erop dat de studies die tot nu toe over het onderwerp zijn verricht nog lacunes vertonen. Het gaat telkens om een te klein aantal personen. Bovendien worden de technieken meestal geëvalueerd op basis van echo-doppler en niet op basis van de resultaten voor de patiënt of het aantal recidieven. Toch zijn er al enkele algemene, voorlopige conclusies mogelijk:

  • Op lange termijn blijft een operatie het efficiëntst.
  • Alle nieuwe technieken voor het behandelen van spataders scoren nagenoeg even goed.
  • De nawerkingen van de operatie zijn met de nieuwe technieken minder pijnlijk, de patiënt kan ook veel sneller zijn normale bezigheden weer opnemen.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg pleit ervoor om ingrepen  voor Spataders met nieuwe technieken terug te betaling. De patiënten moet dan wel geregistreerd worden zodat de effecten op lange termijn kunnen worden gevolgd en de eventuele ernstige complicaties nagegaan.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 18h43

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, "Diagnose en behandeling van spataderen in de benen", KCE reports 164B.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
annemarie

Onlangs heb ik een laserbehandeling ondergaan voor het wegbranden van spataders. Het positieve van deze werkwijze is dat je achteraf geen steunkousen hoeft te dragen en de behandeling blijft niet beperkt tot de wintermaanden. Het nadeel is de kostprijs van 100 euro per beurt zonder tussenkomst van het ziekenfonds.

PUBLICITÉ