PUBLICITÉ

Spaar uw voeten

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 21/11/2006 - 00h00
-A +A

De trend om sportschoenen te dragen om rond te stappen in de stad zorgt voor heel wat voetproblemen. Een goede raad: gebruik uw baskets alleen voor het joggen en draag in de stad degelijke schoenen!

PUB

In de voetzool zitten veel kleine botjes die aan elkaar vastzitten met honderden spieren en ligamenten. Onder de hiel heeft de voet grote, sterk dooraderde vetkussentjes zitten die de schokken op de harde ondergrond moeten opvangen. De natuur zit goed ineen, en alles werkte perfect tot de mode van de sportschoenen opkwam! Deze schoenen zijn eigenlijk gemaakt en bedoeld om te joggen, maar die oorspronkelijke functie is gedeeltelijk verloren gegaan: een hele generatie jongeren is ze gaan gebruiken als schoenen voor dagelijks gebruik. Die jongeren zijn nu volwassen en vele klagen van pijn ter hoogte van de hiel.

Aponeurose: kwetsbaar!

Pijnklachten aan de voet zijn vaak het gevolg van een aantasting van de plantaire aponeurose, de peesplaat die de middelvoetsbeentjes vooraan aan de voet verbinden met het hielbeen achteraan. Als we stappen, rekt de aponeurose uit om de voetbotjes op hun plaats te houden. De peesplaat speelt dus een cruciale rol in het verlenen van steun. Jammer genoeg is ze vrij gevoelig voor ontstekingen. De ontsteking begint over het algemeen met hevige pijn aan de binnenkant van de hiel. In ernstige gevallen kan het zelfs gebeuren dat de plaat meteen scheurt, zonder dat er eerst pijn optreedt. Nogal wat topsporters hebben last van dit soort blessures, zoals Olivier Magne van het Franse nationale rugbyteam. Rust is dan absoluut verplicht. Anders bestaat er risico op verzakking van het voetgewelf.

Operatie zinloos

Soms wordt de aandoening erger en ontstaat er een zogenaamde hielspoor (spina calcanei). Het slachtoffer, vaak een veertiger, voelt een pijnscheut onder de hiel telkens als hij zijn voet op de grond zet. Op röntgenfoto's is er onder het hielbeen inderdaad een uitstekend stukje bot te zien. In het verleden dachten chirurgen het probleem te kunnen oplossen door de pijnlijke uitwas af te schaven. Maar de pijn bleef!
De spina heeft immers geen enkele mechanische werking op het vlees van de hiel. De benige aangroei (verkalking) is alleen een reactie op overbelasting. De oplossing ligt dus niet in een operatie, maar wel in het versterken van de spieren van het voetgewelf en in de correctie van eventuele anatomische afwijkingen. Bij pijn raadpleegt u het best een specialist. Die zal u een reeks oefeningen voorschrijven en u misschien ook aanraden om orthopedische voetzolen te dragen. Die moeten ervoor zorgen dat uw hielbeen iets meer naar voren kantelt. Hij zal u in ieder geval aanraden om geen sportschoenen meer te dragen, behalve natuurlijk om te sporten.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 21/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De schoenen die u nodig hebt: maak de juiste keuze! Gepubliceerd op 03/01/2012 - 10h52

Mode, het esthetisch aspect, de combinatie met de rest van de outfit... Het is niet altijd vanzelfsprekend om het paar schoenen te kiezen dat het best bij u past, met andere woorden het paar dat goed is voor uw gezondheid. Kiest u het verkeerde paar...

Red uw voeten, verander van schoenen! Gepubliceerd op 12/10/2015 - 11h15

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels,...

Zomerschoenen: een slechte keuze voor uw voeten! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h59

In de zomer worden veelal open schoenen gedragen: sandalen, ballerina's, teenslippers. En 's avonds... dan gaan de hakken aan! Maar wist u dat deze zomerschoenen niet gezond voor uw voeten zijn en op latere leeftijd voor pijnlijke voeten zullen zorge...

Meer artikels