PUBLICITÉ

Spa, balneo- en thalassotherapie: wie doet wat?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00
-A +A

Spa centra, balneotherapie en thalassotherapie worden aangewend bij schoonheidsverzorgingen en kuren. Ze hebben één ding gemeenschappelijk en dat is water. Waar komen de verschillende therapieën vandaan en wat is hun doel?

PUB

Thalassotherapie, balneotherapie en spa: verzorging via water

Spa centra, balneotherapie en thalassotherapiehebben allemaal hetzelfde doel: het lichaam verzorgen voor meer welzijn en het bewerkstelligen van een betere conditie.
De drie activiteiten doen een beroep op de hydrotherapie, met andere woorden, verzorging met water. De balneotherapie maakt gebruik van baden met leidingwater of bronwater en de thalassotherapie doet een beroep op zeewater om het lichaam te verzorgen, uit preventieve overwegingen of om bepaalde kwalen te verlichten. Een spa biedt verzorging en welzijn in het kader van balneotherapie.

Balneotherapie

Aanvankelijk werd deze therapie aangewend als functionele revalidatie in water. Daarbij beogen artsen en kinesitherapeuten vooral het effect van de gewichtloosheid in water.
Deze therapie heeft een therapeutische dimensie en werd aanvankelijk toegepast in zorginstellingen: ziekenhuizen, revalidatieklinieken en medische praktijken.
Maar inmiddels evolueerde de balneotherapie naar een aanpak die eerder gebaseerd is op welzijn en conditie dan op therapie. Zo zijn er vandaag heel wat hotels en toeristische oorden die binnen hun infrastructuur zorg verstrekken die ze als balneotherapie omschrijven. Maar ook grote schoonheidsinstituten, centra voor cosmetische zorg of fitnesscentra hebben de stap gezet. De uitrusting bestaat meestal uit zwembaden, baden, jacuzzi's, een ontspannend aquaparcours, enz.
Deze zorg is geen medische zorg en er zijn ook geen geografische of klimatologische vereisten, maar dat neemt niet weg dat een balneotherapiekuur een weldoend effect kan hebben. Zo zijn er speciale kuren om weer in vorm te geraken, afslankingskuren, schoonheidskuren, en ga zo maar door.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 21/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Thalassotherapie, goed tegen rugpijn Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Thalassotherapieën zijn heel erg geschikt voor mensen met rugpijn. Het verwarmde zeewater heeft een weldoende invloed op de spieren en de gewrichten. Dat, in combinatie met gerichte kinesitherapie en de goede eigenschappen van de gebruikte algen, ver...

Behoud uw vakantiestemming ook na de vakantieperiode! Gepubliceerd op 24/08/2012 - 12h37

Klaar om weer te beginnen? De vakantie dient om nieuwe energie op te doen zodat u in prima conditie de herfst tegemoet kunt zien. Maar dan moet u wel zo lang mogelijk kunnen genieten van de positieve effecten van de vakantie. Dit zijn de basisregels...

Jacuzzi®, spa of bubbelbad: wat zijn de voordelen? Gepubliceerd op 10/11/2015 - 12h08

Een bubbelbad of spa (jacuzzi® is de gedeponeerde handelsnaam) is een bad van wisselende grootte dat is uitgerust met jets die lucht en water in de kuip blazen. De onderdompeling in het warme wervelende water verschaft meteen een ontspannend gevoel....

Meer artikels