PUBLICITÉ

Soja: de rijzende ster aan het voedingsfirmament

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Soja en sojaderivaten zijn zo stilaan hun plaatsje onder de zon aan het veroveren in onze voeding. Al wie zijn cholesterol onder controle wil houden of een alternatief zoekt voor koemelk, kan hier alleen maar wel bij varen...

PUB

Gele soja is een vlinderbloemige plant die als twee druppels water op de boon lijkt. Ze brengt boontjes voort die zeer veel voedingsstoffen bevatten. Niet te verwarren met de sojascheuten die geserveerd worden in Chinese restaurants! Dat zijn immers slechts verre verwanten…

Een Chinese hersenbreker

Gele soja is een peulvrucht, terwijl scheuten van "groene soja" groenten zijn die afkomstig zijn van de mungoboon, die groene kiemen heeft. De mungoboon bestaat bijna volledig uit water en heeft dan ook slechts een heel geringe voedingswaarde. Deze verwarring is ontstaan doordat men in Azië gekiemde soja heeft vervangen door gekiemde mungobonen, omdat die een fijnere smaak hebben en sneller kiemen. Kortom, als we het over soja hebben, verwijzen we niet naar loempia's en andere chop choy, maar naar sojamelk en de talrijke derivaten ervan. Die worden verkregen door de korrels fijn te malen (door warmmaling); dat proces levert sojafiltraat op, en met dat filtraat worden de derivaten bereid.

Een koninklijke boon

De sojaboon heeft heel wat troeven in huis! Zo is ze zeer rijk aan eiwitten van uitstekende kwaliteit, zozeer dat ze een prima alternatief is voor vlees of vis. Soja is dan ook niet weg te denken uit vegetarische voeding. Bovendien hebben die eiwitten een bewezen cholesterolverlagend effect. Het sojakorreltje bevat ook een flinke dosis essentiële vetzuren, vooral dan alfalinoleenzuur, een omega-3-vetzuur dat vandaag zeer sterk bestudeerd wordt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. En last but not least: soja bevat ook vrij veel complexe koolhydraten, bevat geen lactose en is een bijzonder rijke bron van vezels, mineralen en vitamines. Jammer genoeg wordt dit ideale plaatje verstoord door een relatief gebrek aan calcium.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 28/10/2003 - 00h00 Medische en nutritionele voordelen van soja. Alpro Soja. Georganiseerde persreis naar Valence, Frankrijk, 25 september 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Moeten we soja eten? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Tenzij u vegetariër of een liefhebber van de Aziatische keuken bent, zult u misschien niet zo vaak soja eten. Deze peulvrucht is in heel wat producten terug te vinden en heeft de reputatie goed te zijn voor de gezondheid, al geldt dat niet voor ieder...

Soja: hét gezonde eiwit bij uitstek? Geüpdatet op 10/02/2014 - 09h58

Het is vandaag geen nieuws meer: de Belg eet te veel vlees en vooral te veel rood vlees. Nu de gezondheidsvoordelen van vegetarisch eten – al is het maar één dag per week – steeds meer erkend worden, blijkt soja een bijzonder interessant vervangingse...

Soja-eiwitten: een zegen voor vrouwen in de menopauze? Geüpdatet op 11/05/2004 - 00h00

Geregeld prijzen artikelen soja aan als doeltreffend middel tegen de ongewenste effecten van de menopauze. Een Australische studie voegt daar nog een troef aan toe: soja-eiwitten verbeteren het vetprofiel van menopauzale vrouwen. Toch kunnen we maar...

Meer artikels