PUBLICITÉ

Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/09/2008 - 00h00
-A +A

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

PUB

Een aantal studies hebben zich gebogen over het verband tussen de consumptie van isoflavonen en de vermindering van de symptomen die vrouwen ervaren tijdens de menopauze. Isoflavonen behoren inderdaad tot de categorie van de fyto-oestrogenen. Dit zijn krachtige antioxidanten, die veel voorkomen in de gele sojaboon en de producten op basis daarvan (sojadrankje, tofoe, tempé…). Er is duidelijk aangetoond dat deze producten een biologisch effect hebben dat vergelijkbaar is met dat van oestrogenen.
Dit effect verklaart dus gedeeltelijk waarom isoflavonen uit soja het aantal opvliegers zouden doen dalen. Met deze bewering moeten we nochtans voorzichtig zijn, omdat de gegevens hieromtrent tegenwoordig zeer tegenstrijdig zijn. Hetzelfde geldt voor de invloed van isoflavonen op de vermindering van cardiovasculaire ziekten.

Onderzoek over de gevolgen voor de vruchtbaarheid

Een grote consumptie van isoflavonen werd in verband gebracht met een daling van de vruchtbaarheid bij dieren, maar we beschikten nog niet over voldoende gegevens over het verband bij de man. Een groep onderzoekers uit Harvard bestudeerde bijgevolg het verband tussen de consumptie van producten op basis van soja en isoflavonen, en verschillende parameters over de kwaliteit van het sperma. Daarom verzamelden de onderzoekers een aantal gegevens van 99 mannen met chronische onvruchtbaarheidsproblemen die naar het ziekenhuis gekomen waren voor een sperma-analyse. De onderzoekers stelden hen vragen over hun consumptie van 15 producten op basis van soja gedurende de 3 voorbije maanden.

Te veel soja schaadt

De auteurs van de studie constateerden een omgekeerde relatie tussen de consumptie van producten op basis van soja en de concentratie van het sperma. Met andere woorden: hoe groter de consumptie van soja, hoe lager de kwaliteit van het sperma.
Het verband was even duidelijk nadat rekening werd gehouden met de leeftijd van de onderzochte mannen, met hun abstinentieperiode, hun Body Mass Index (BMI), hun consumptie van cafeïne en alcohol en hun rookgewoonten.
Concreter nu: de onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de grootste verbruikers van producten op basis van soja per milliliter sperma 41 miljoen spermatozoa minder telden dan de kleinste verbruikers van die producten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/09/2008 - 00h00 Chavarro JE, Toth TL, Sadio SM, Hauser R. food and isoflavone intake in relation to semen quality parameters among men from an infertility clinic. Human Reproduction, juli 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ