PUBLICITÉ

Soa of soi: juist of onjuist?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/12/2014 - 17h27
-A +A

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom.

Wat weet u precies over SOA?

 

PUB

Soa's zijn infecties die uitsluitend veroorzaakt worden door virussen.

 • Fout.

Er zijn twee groepen van soa's: bacteriële soa's en virale soa's.

Alle vormen van onveilige seks houden een risico op soa's in (vaginaal, anaal, orogenitaal).

 • Juist.

Bij elke vorm van onveilige seks (vaginaal, anaal, orogenitaal) bestaat er een risico om een SOA op te lopen.

Sommige soa's worden overgedragen door naalden die gebruikt werden om drugs te spuiten.

 • Juist.

Een naald delen die is gebruikt voor een intraveneus drugsspuitje vergroot het risico op overdracht van bepaalde soa's, vooral dan van het hiv- of aidsvirus en van hepatitis.

Orale voorbehoedsmiddelen bieden bescherming tegen sommige soa's.

 • Fout.

Het condoom is de enige preventieve maatregel die er momenteel bestaat. Ook als u een oraal voorbehoedsmiddel (de pil) neemt, moet u een condoom blijven gebruiken.

De behandeling van veel soa's moet door beide partners worden gevolgd.

 • Juist.

Ook als een van de partners geen enkel symptoom vertoont, moeten bij heel veel soa's beide partners de behandeling volgen.

Iemand kan een soa doorgeven ook als hij niet ziek is en geen enkel symptoom vertoont.

Juist.

Het volstaat om de drager van een virus of bacterie te zijn om die aan een seksuele partner door te geven. Men kan ook drager van een ziektekiem zijn zonder een symptoom te ontwikkelen. Daarom zijn de screeningstests zo belangrijk en zal men meestal alle partners behandelen ook als die geen symptomen hebben. En na de behandeling zal men altijd nagaan of het virus of de bacterie ook effectief gedood is.

Alleen het condoom biedt bescherming tegen soa's.

 • Juist.

Systematisch gebruik van een condoom vermindert het risico op het oplopen van een soa en voorkomt dat de aandoening wordt overgedragen.

Er bestaan vaccins die bescherming bieden tegen bepaalde soa's.

 • Juist.

Hepatitis A en B zijn heel ernstige soa's die veel slachtoffers maken onder de jeugd. Risicopersonen moeten zich tegen deze twee soa's laten inenten.

Als het jeukt, als er vocht uitloopt en/of als iets niet normaal is, moet u naar de dokter want dan hebt u misschien een soa.

 • Juist.

Elke soa kan enkele specifieke signalen hebben en is daardoor soms makkelijk te herkennen. Maar algemeen gesproken moet u bij de volgende symptomen aan een soa denken en naar de dokter gaan, ook als de symptomen weer afnemen. Een soa kan namelijk later terugkeren en u kunt ze overdragen ook als u geen van de volgende symptomen meer hebt:

 • kwetsuurtjes aan de geslachtsorganen,
 • vochtafscheiding,
 • pijn in de onderbuik,
 • branderig gevoel bij het plassen,
 • pijn of bloedingen bij het vrijen,
 • bloedingen buiten de maandstonden,
 • pijn in de teelballen,
 • etter in de urine,
 • pijn in de anus of het rectum of afscheiding van etter of bloed.

Veel soa's worden met behandeld antibiotica.

 • Juist.

Voor bacteriële soa's worden antibiotica voorgeschreven, soms ook een combinatie van verschillende antibiotica: uretritis, cervicitis, rectitis, epididymitis, enz.

Chlamydiose is een soa.

 • Juist.

De genitale infectie door chlamydia trachomatis of chlamydiose is een veel voorkomende soa. Bij vrouwen geeft ze vaak geen symptomen. Maar als de eileiders chronisch worden aangetast, kan dat wel tot onvruchtbaarheid leiden.

Gonorroe is ook een soa.

 • Juist.

Ook deze Ssoa kan tot onvruchtbaarheid leiden. Een tweede probleem bij gonorroe is dat de ziektekiemen die ze veroorzaken – gonokokken -  almaar meer resistent zijn voor antibiotica en er dus over afzienbare tijd misschien geen behandeling meer voor te vinden is.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 01/12/2014 - 17h21 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/12/2014 - 17h27

OMS, www.un.org/apps/newsFr/storyF.asp?NewsID=28313&Cr=OMS&Cr1. http://www.ameli-sante.fr/infections-sexuellement-transmissibles-ist.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Laat uw zomer niet verpesten door SOA's! Gepubliceerd op 06/07/2012 - 14h32

De term seksueel overdraagbare aandoeningen slaat niet alleen op aids , een woord dat nog altijd angst inboezemt. Ze omvat ook veel goedaardige aandoeningen, die wel ernstige gevolgen kunnen hebben. Hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Hoe groot is uw risico op SOA’s? Geüpdatet op 17/10/2011 - 15h35

Met deze test wordt het risico vastgesteld op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) . Ze richt zich niet tot mensen die in een stabiele en vaste relatie leven en sinds lang aan elkaar trouw zijn. Ze is eerder bedoeld voor mensen die – al dan niet...

SOA: bent u echt goed op de hoogte? Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h34

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weini...

Meer artikels