PUBLICITÉ

SOA: bent u echt goed op de hoogte?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016 - 12h34
-A +A

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) komen vrij veel voor. De gevolgen kunnen heel ernstig  en soms zelfs dramatisch zijn. Gelukkig kunnen we ons ertegen beschermen en bestaan er doeltreffende behandelingen. Waarom weten de Belgen er dan zo weinig over?

PUB

Kennis van de Belgen over soa is ondermaats

Er bestaan tientallen seksueel overdraagbare aandoeningen, een hele hoop dus. De meest voorkomend - althans bij ons - zijn chlamydia, gonorroe (beter bekend als druiper), syfilis en hiv/aids. Deze virussen of bacteriën worden overgedragen tijdens seksuele betrekkingen en kunnen ons ziek maken. Het is dus belangrijk dat we ze kennen, want alleen zo kunnen we ons beschermen. De meeste Belgen denken er ook genoeg over te weten - negen op de tien Belgen denkt zelfs geen risico te lopen om met een soa besmet te raken -, maar dat klopt niet altijd. Een derde van de Belgen weet bijvoorbeeld niet dat chlamydia, gonorroe of syfilis overgedragen kunnen worden via seksuele betrekkingen. De kennis over de overdracht van hiv is over het algemeen beter: 86% van de bevolking is goed geïnformeerd, al wil dat zeggen dat nog altijd meer dan één op de tien Belgen niet weet hoe de vork aan de steel zit.   

Wat moeten we weten over de soa?

Soa is zeker een complex onderwerp, en het is niet altijd vanzelfsprekend om wegwijs te raken tussen al die verschillende termen. Maar de dingen die we moeten onthouden, zijn al bij al relatief eenvoudig.

  • Er bestaat geen niet-veilige seksuele betrekking die geen risico inhoudt op overdracht van een seksueel overdraagbare aandoening. Met andere woorden: als u niet-beschermd vrijt, kunt u altijd een soa oplopen. Ook als er geen penetratie of geen zaadlozing plaatsvindt en ook als het ‘maar’ orale seks is. Het contact tussen slijmvliezen kan al volstaan; het contact met vaginale afscheidingen of sperma ook. De manier waarop de ziektes worden overgedragen verschilt van de ene aandoening tot de andere, net zoals het risico op overdracht (hoog of laag). Maar elke (niet-beschermde) seksuele betrekking vormt dus een risico.
  • De gevolgen kunnen ernstig zijn. En dat gaat niet alleen op voor aids, de meest bekende soa die ook het meest angst inboezemt. Verschillende soa kunnen bij vrouwen namelijk tot onvruchtbaarheid leiden. En syfilis kan zelfs fataal aflopen als de aandoening niet behandeld wordt. Het papillomavirus houdt dan weer een risico op baarmoederhalskanker in. En genitale herpes is niet te genezen, ook al is het goedaardig.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 26/10/2016 - 11h50 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/11/2016 - 12h34

Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moeten we ons beschermen tegen aids en hiv? Geüpdatet op 12/01/2015 - 11h46

Het hiv-virus is een van die virussen die angst inboezemen. Iedereen wil zich ertegen beschermen, maar niet iedereen pakt dat op de juiste manier aan. Het bewijs is het groeiend aantal gevallen van besmetting van de afgelopen jaren! Hieronder vindt u...

Syfilis: een infectie die sterk terugkomt Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Het aantal gevallen van syfilis stijgt al vijftien jaar continu. Wat zijn de symptomen van deze seksueel overdraagbare aandoening (SOA)? Hoe is syfilis te herkennen? En hoe is ze vooral te vermijden?

Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Meer artikels