PUBLICITÉ

Snurken: wat kan je eraan doen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/09/2011 - 17h25
-A +A

"Chirurgie om komaf te maken met gesnurk is chirurgie die goed is voor de liefde: men laat zich opereren omdat de geliefde niet kan slapen". Maar is dat het enige wat je kan doen om het snurken de slaapkamer uit te helpen en welke mogelijkheden zijn er?

PUB

Snurken = lawaaihinder

Alleen al het woord snurken doet sommige mensen lachen, maar dat zijn dan wellicht mensen die er niet mee geconfronteerd worden. Binnen een koppel kan lawaaihinder onverdraaglijk worden en zelfs een aanleiding zijn om uit elkaar te gaan. Om dat te vermijden, kan men maar beter een oplossing zoeken voor het probleem.

De chirurgie kan helpen door een ingreep aan het verhemelte zodat dat niet langer gaat trillen en zo het nachtlawaai doet verdwijnen. Het gesnurk kan de partner uit de slaap houden en bij de snurker zelf kan het de oorzaak van slaapstoornissen zijn.

Risicofactoren bestrijden

Voordat men een chirurgische ingreep overweegt, kan men iets doen aan de risicofactoren voor snurken: roken, overgewicht, drank of het nemen van slaap- en kalmeermiddelen 's avonds. Al deze factoren, al dan niet in combinatie, bevorderen het snurken.

Daarnaast moet men ook (laten) nagaan of er geen sprake is van een neusaandoening die het snurken veroorzaakt of van het slaapapnoe syndroom. Dat syndroom gaat gepaard met ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap en slaperigheid overdag. De ademhalingsonderbrekingen duren een paar seconden en doen zich een aantal keer per nacht voor. Meestal is het de partner die de stoornis opmerkt.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 22/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/09/2011 - 17h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Snurkers en gesnurk Geüpdatet op 22/01/2007 - 00h00

Snurken is een onderwerp dat sommige mensen doet glimlachen, terwijl het voor anderen iets is wat hun dagelijks leven behoorlijk bemoeilijkt. De lawaaihinder zou voorkomen bij bijna 40% van volwassenen ouder dan vijftig jaar. Wat moeten snurkers en p...

Mijn middeltjes tegen snurken Geüpdatet op 22/02/2010 - 00h00

Als u last hebt van het gesnurk van uw partner, kunt u misschien de volgende oplossingen even uittesten. U kunt er een of meerdere van gebruiken. Want er bestaan heel wat remedies tegen snurken , van heel eenvoudige tot heel drastische.

Snurken: te behandelen Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Snurken interfereert vaak met het dagelijks leven: personen die snurken, zijn overdag meer vermoeid en bovendien kan snurken desastreuze gevolgen hebben voor de veiligheid in het verkeer of op het werk.

Meer artikels