PUBLICITÉ

Slow Sex: traag en bewust vrijen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 04/05/2017 - 12h05
-A +A

De slow-beweging is tot in alle domeinen van het leven doorgedrongen. Waarden zoals afstand nemen, aandacht, genot, kwaliteit, bewustwording en verantwoordelijkheid zijn tegenwoordig in. Slow Sex, traag en bewust vrijen, is wat vergelijkbaar. Maar de bewuste aandacht of mindfulness bij het vrijen is niet alleen bedoeld om het erotische genot te rekken. Het richt zich ook tot mensen met seksuele stoornissen.

PUB

Seks en mindfulness: observeren en beleven

Slow Sex of bewust vrijen is een begrip dat is ingevoerd door de Australische Diana Richardson. Bewust vrijen biedt ontspanning en kwaliteit, het verschaft een gevoel van onthaasting en traagheid, terwijl we met onze aandacht in het hier en nu zijn. Slow Sex bevordert de uitwisseling en communicatie tussen partners en creëert spiritualiteit. Het helpt ze focussen op hun gevoelens en de genotsbeleving.

Dr. Yann Quintin is huisarts, hypnotherapeut en seksuoloog (La Chapelle des Fougeretz en het Centre Hospitalier Privé Cesson-Sévigné bij Rennes): “Slow Sex staat voor een zachte seksualiteit die evolueert naar een meditatieve en liefdevolle vereniging van twee elkaar aanvullende energieën. Tijdens deze praktijk is je bewustzijn en aandacht bij je eigen lichaam en je eigen geslachtsorganen. De bedoeling is dat je in de zogenaamde gematigde zone blijft en zo je opwinding onder controle leert houden. Je bent als het ware getuige van jezelf en leert je ontspannen en genieten in het hier en nu. Zo ga je je seksuele vermogens in hun totaliteit ontdekken en beleven”.

De drie geboden van Slow Sex

Door Slow Sex te beoefenen komen koppels tot een nieuwe uitwisseling van energieën en leren ze zo een nieuwe manier van communiceren aan, op relationeel en seksueel vlak. Slow Sex is gebaseerd op drie richtlijnen:

  • Zijn in plaats van doen. 
  • Vertragen en elke gedachte aan een orgasme als einddoel achterwege laten.
  • Luisteren naar de eigen innerlijke wijsheid en lichamelijke gevoelens.

Dr. Yann Quintin: “Door Slow Sex kom je tot een nieuwe vorm van seksualiteit en groeit de liefde voor het zijn. Maar deze nieuwe relationele en seksuele dimensie kan ook de basis voor veel seksuele disfuncties wegnemen, zoals vroegtijdige ejaculatie, anorgasmie (geen orgasme kunnen krijgen), libidoproblemen en bepaalde vormen van vaginisme, enz. En dat omdat het een nieuw soort bewustzijn en omgaan met jezelf tot stand brengt. Tijd is van geen belang meer. Door bewust te vrijen gaat je aandacht maximaal open en worden alle vijf zintuigen geprikkeld; je oordeelt en analyseert niet langer, je laat de controle vallen en focust je op wat je ervaart. Observeren en beleven, daar draait het om”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 04/05/2017 - 12h05
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ