PUBLICITÉ

Slokdarmkanker: screenen ook als er geen symptomen zijn?

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 25/07/2011 - 12h14
-A +A

Mensen met gastro-oesofagale reflux lopen meer risico om slokdarmkanker te krijgen dan de rest van de bevolking. Uit een recente studie blijkt dat de afwezigheid van symptomen niet noodzakelijk betekent dat het risico lager is.

PUB

Slokdarmkanker, reflux en behandeling van reflux

In de studie (1) werden mensen onderzocht die last hadden van gastro-oesofagale reflux en aan wie een endoscopie voorgeschreven was. Sommige hadden typische symptomen van reflux (branderig gevoel, oprispingen, slikproblemen); andere hadden atypische symptomen (hoest, stem die verandert, hinderend gevoel in de keel); sommige mensen waren ook behandeld (met protonpompremmers, de traditionele medicatie bij reflux) en andere niet.

 

De meest voorkomende kanker bij patiënten zonder symptomen

Uit het onderzoek bleek dat patiënten die protonpompremmers (PPI’s) hadden gekregen door het feit dat ze geen typische of atypische symptomen van reflux hadden paradoxaal genoeg een sterk verhoogd risico liepen op slokdarmkanker. De studie is van beperkte omvang. Er is dus grootschaliger onderzoek nodig om deze uitslag te bevestigen. De onderzoekers kunnen trouwens de oorzaak van dit verhoogde risico in dit stadium nog niet bepalen. Zijn het de PPI’s die het risico doen toenemen, of camoufleren ze het alleen zo goed dat de screening pas later gebeurt? De les die nu alvast getrokken kan worden, is dat we ons niet mogen baseren op de symptomen om al dan niet een endoscopie te doen bij patiënten met reflux.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser op 25/07/2011 - 12h14

(1) Nason, Katie S. et coll., Arch Surg. 2011;146(7):851-858. doi:10.1001/archsurg.2011.174

(2) Pr. JP Martinet en Dr E. Montesi, Revue de la Médecine Générale, mei 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels