PUBLICITÉ

Slokdarmkanker: loopt u risico op slokdarmkanker?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/12/2009 - 00h00
-A +A

Slokdarmkanker wordt voornamelijk geassocieerd met tabak en alcoholgebruik. Er bestaan echter nog meer risicofactoren... We bieden u een overzicht van de verschillende risicofactoren voor slokdarmkanker.

PUB

Slokdarmkanker


Slokdarmkanker ontwikkelt zich vanuit cellen van het slokdarmslijmvlies. Elk jaar worden in Europa drie van de 100.000 mensen door slokdarmkanker getroffen.

Meestal gaat het om een plaveiselcelcarcinoom (in 90% van de gevallen) of een adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinomen worden zeer dikwijls geassocieerd met het gebruik van alcohol en tabak, terwijl adenocarcinomen, die zich lager in de slokdarm bevinden, vaak geassocieerd worden met slokdarmletsels, die het gevolg zijn van gastro-oesofageale reflux (branderig gevoel in de maag en zuuroprispingen).

Welke zijn de risicofactoren voor slokdarmkanker?


 • Mannen worden vaker dan vrouwen door slokdarmkanker getroffen.

 • Adenocarcinomen komen vaker voor bij mensen van het blanke ras, terwijl plaveiselcelcarcinomen eerder mensen van het zwarte ras treffen.

 • Slokdarmkanker treft meer mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

 • Tabak en alcohol zijn grote risicofactoren voor slokdarmkanker.

 • Antecedenten van een infectie door het humaan papillomavirus.

 • Antecedenten van hoofd-halskanker, en radiotherapie van organen in de buurt van de slokdarm.

 • Slokdarmletsels (bv. achalasie).

 • Een gekrompen slokdarm ten gevolge van caustische brandwonden veroorzaakt door het slikken van een bijtende substantie.

 • Gastro-oesofageale reflux, die aan de basis ligt van een langdurige irritatie door maagzuur, wat dan weer Barrett-oesofagitis veroorzaakt.

 • Professionele blootstelling aan asbest.

 • De inname van sommige schadelijke stoffen of het drinken van zeer warme dranken (thee, koffie...) kunnen ook een rol spelen.

 • En tot slot kan ook een tekort aan vitamine A (bètacaroteen) een risicofactor zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/12/2009 - 00h00 Franse nationale vereniging voor gastro-enterologie (SNFGE); Medische encyclopedie, Merck Manual.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Alles wat u moet weten over hiatus hernia Geüpdatet op 02/05/2011 - 15h26

Een hiatus hernia of hiatusbreuk is een abnormale ligging van een deel van de maag . Het is een vaak voorkomende aandoening die meestal onschuldig is en ook niet pijnlijk. Als er toch symptomen zijn, gaat het om gastro-oesofageale reflux met terugstr...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels