PUBLICITÉ

Slijtage van de tanden: na cariës de nieuwe mond- en tandaandoening?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/03/2016 - 14h47
-A +A

Wees gerust: slijtage van de tanden is geen ziekte. Het is wel een symptoom dat almaar vaker voorkomt en meestal te maken heeft met onze leefgewoonten (voeding, stress) en een agressieve manier van tanden poetsen. Omdat het fenomeen moeilijk te behandelen is, is het belangrijk dat slijtage aan de tanden vroeg wordt opgespoord. Zo kunnen de factoren die het verergeren worden bijgestuurd.

PUB

Slijtage van de tanden, een symptoom dat gelinkt is aan onze leefgewoonten

Enerzijds verbetert de vooruitgang van de mond- en tandhygiëne de kwaliteit en de levensduur van onze tanden, anderzijds bevordert de stijgende levensverwachting de slijtage van onze tanden. Maar onze moderne leefstijl (voeding, stress) leidt vaak tot snellere slijtage van onze tanden, waardoor de weegschaal naar de verkeerde kant overhelt en de tanderosie dus versnelt.

Door het herhaaldelijke contact en wrijven of schuren van de tanden gaan de tanden slijten. En precies dat gebeurt er als we onze tanden op elkaar klemmen, bijvoorbeeld als we slikken of kauwen. Maar ook door de bewegingen van de tong, de wangen en de lippen wordt het tandglazuur heel geleidelijk aan weggeschuurd.

Tandenknarsen

Tandenknarsen - het heeft meestal te maken met stress - is een oorzaak van vroegtijdige slijtage. Typisch voor mensen met deze aandoening is dat ze in hun slaap klemmende en schurende bewegingen met hun tanden maken. Die zijn schadelijk voor de tanden omdat ze leiden tot slijtage en spierpijn in de kaken. Cognitieve gedragstherapie kan helpen om van tandenknarsen af te raken. Daarnaast kan ook het dragen van een tandprothese ‘s nachts de tanden helpen beschermen.

Voedingszuren

Een andere belangrijke oorzaak van slijtage zijn voedingszuren. Onze moderne voeding bevat er meer en meer, onder meer door de overdreven consumptie van zure dranken en levensmiddelen - fruitsap en frisdranken op kop. Het glazuur dat onze tanden bedekt, is weliswaar heel hard door de hoge minerale densiteit (calciumfosfaten, fluor) - wat het slijtagebestendig maakt -, maar het is chemisch kwetsbaar bij langdurig contact met zure stoffen.

Gastro-oesofageale reflux

Onze tanden staan ook bloot aan zuren bij braken en gastro-oesofageale reflux. In beide gevallen keert het zoutzuur uit de maag terug naar de mond en tast het zo de tanden aan.

Ook de agressieve technieken van tanden poetsen leiden tot vroegtijdige slijtage van de tanden.

Wat zijn de eerste tekenen van tandslijtage waarop u moet letten?

Hypergevoelige tanden

Slijtage van het tandglazuur, hoe minimaal ook, legt de dentine of het tandbeen bloot (een heel gevoelig weefsel net onder het tandglazuur in de tandkroon), waardoor de tanden hypergevoelig worden voor aanraking, koude of warmte en voor chemische stoffen. Dit alarmsignaal wijst op slijtage van de tanden en wordt natuurlijk eerst door de patiënt zelf waargenomen. De tandarts zal het vervolgens bevestigen met een thermische test waarbij de tand wordt blootgesteld aan een luchtstroom.

Vergeling van de tanden

Een ander belangrijk teken van slijtage is het vergelen van de tanden. Als het tandglazuur dunner wordt, wordt de eronder liggende dentine zichtbaar en die is geel. Dat onesthetische - maar verder pijnloze - aspect van de tanden wijst op een zuurwerking en op overdreven poetsen.

Initialement publié par Isabelle Eustache le 23/03/2015 - 20h51 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/03/2016 - 14h47

Association dentaire française (ADF), Dr Richard Kaleka, chirurg-tandarts Parijs.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ