De schildklier speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Stoornissen in de werking van de schildklier kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar vooral bij de geboorte met de zogeheten aangeboren hypothyroïdie (wat ook systematisch onderzocht wordt), tijdens de puberteit, tijdens de zwangerschap, op het moment van de menopauze en bij senioren.

De hormonen die met jodium door de schildklier worden geproduceerd spelen een rol bij heel wat functies: lichaamstemperatuur, hartritme, zenuwstelsel, verbruik van energie, spijsverteringsstelsel, geslacht, tonus, huid, haar, enz.
Het is dan ook duidelijk dat elke ontregeling in de functie (te veel of te weinig schildklierhormonen - hyper- en hypothyroïdie -, afwijking in de vorm of de grootte van de klier, aanwezigheid van knobbeltjes) zware gevolgen kan hebben. Bepaalde periodes van het leven zijn meer 'vatbaar' voor schildklierstoornissen, en de symptomen verschillen in elke periode.
Bij de geboorte
Aangeboren hypothyroïdie komt gelukkig zelden voor en leidde vroeger tot mentale achterstand.
Tegenwoordig wordt elk pasgeboren kind systematisch op deze afwijking gecontroleerd. Zo kan er indien nodig al meteen met een geschikte behandeling worden gestart.
In de puberteit
Op het moment van de puberteit wordt er van de schildklier heel veel gevraagd. Bepaalde tekenen kunnen wijzen op een mindere schildklierwerking: groeistoornissen, latere puberteit, vergroting van het volume van de klier (krop), problemen op school, veranderingen in het karakter.
Belangrijk om te weten: een onevenwichtige voeding kan leiden tot een tekort aan jodium, een stof die onmisbaar is voor de aanmaak van de schildklierhormonen, en dat kan een slecht functioneren van de schildklier veroorzaken.