PUBLICITÉ

Slechthorendheid: wees één en al oor!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

U hebt de indruk dat de klank van uw tv of uw radio ontregeld is? U moet de mensen vaak vragen om hun woorden te herhalen? Dan hebt u misschien gehoorverlies en moet op consult bij een KNO-arts.

PUB

10 % van de Belgische bevolking, ongeveer één miljoen mensen, heeft last van gehoorverlies in verschillende graden. Sommigen zijn al sinds hun geboorte slechthorend, anderen zijn het geworden na een infectie of een blessure. In de meeste gevallen treedt het gehoorverlies echter geleidelijk op en gaat het om een evolutie van verschillende jaren.

Geleidelijk geïsoleerd

Slechthorendheid is meer dan een verminderd gehoor: soms hoort de patiënt ook vervormde, doffe of integendeel zeer scherpe geluiden. Slechthorenden zijn extra gevoelig voor omgevingsgeluiden en horen minder goed waar het geluid precies vandaan komt. Aangezien gehoorverlies vaak geleidelijk optreedt, merkt de patiënt het meestal niet. Het is de omgeving die eerst gewaarwordt dat er iets scheelt. Zo moeten de mensen voortdurend herhalen wat ze gezegd hebben of stellen ze vast dat de tv of de radio steeds luider staat. Op het moment dat de slechthorende beseft dat hij minder goed hoort dan vroeger, is het gehoorverlies al geruime tijd aan de gang. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de leefsituatie van de patiënt en voor de relaties met zijn omgeving.

Perceptieverlies

In 90 % van de gevallen van chronisch gehoorverlies gaat het om perceptieverlies. Dat is het gevolg van een functiestoornis van de zeer gevoelige kleine trilhaarcellen die het binnenoor bekleden. Perceptieverlies is niet noodzakelijk een ouderdomsverschijnsel, maar wordt meestal veroorzaakt door geluidshinder, stress of erfelijke factoren. Het evolueert geleidelijk, en er bestaat geen enkele behandeling tegen, noch medisch noch chirurgisch. Gelukkig is een hoorapparaat in de meeste gevallen een waardevol hulpmiddel.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00 "Les appareils auditifs numériques de GN Resound, une nouvelle génération spectaculaire. Le numérique au service de l'audition" ('De digitale hoorapparaten van GN Resound, een spectaculaire nieuwe generatie. Digitale technologie in dienst van het gehoor'), persbericht van GN Resound, april 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom verlies je aan gehoor met de leeftijd? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h29

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je minder goed hoort. Er is sprake van ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis. Aan de oorsprong kan een waaier van oorzaken liggen, waarvan lawaai en het afsterven van zenuwcellen de meeste voorkomende zi...

Hoorapparaten: een enorme evolutie voor uw comfort! Gepubliceerd op 02/06/2017 - 14h34

Het hoortoestel heeft een hele weg afgelegd, van de hoorn tot het elektronische apparaat vol informaticasnufjes. Het leven van slechthorenden is er een stuk op verbeterd. Die enorme vooruitgang in de hoorprothesen is helaas nog te weinig bekend.

Gehoorverlies: vermijd sociale en psychische problemen! Gepubliceerd op 19/05/2017 - 15h09

Gehoorverlies heeft vaak zware sociale en psychische gevolgen en kan iemands sociale en professionele leven serieus ontwrichten. Het zelfbeeld krijgt daardoor een serieuze deuk. Nochtans bestaat er een heel netwerk van specialisten die niet alleen de...

Slechthorend, zei u? Gepubliceerd op 27/10/2014 - 12h34

Gehoorverlies - van slechthorendheid tot volledige doofheid - kan ons sociaal en beroepsleven ernstig hinderen. Hebt u almaar meer moeite om mensen te verstaan? Negeer die alarmsignalen dan niet en laat u verzorgen!

Meer artikels