PUBLICITÉ

Slechte nachtrust versterkt risico op hoge bloeddruk

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h56
-A +A

Steeds meer studies tonen aan dat onze nachtrust een belangrijke impact heeft op ons lichaam. Zo is er een verband gevonden tussen een slechte nachtrust en een hoge bloeddruk.

PUB

De nachtrust speelt in op de hoge bloeddruk

Aan de studie namen honderden mannen ouder dan 65 jaar deel. De onderzoekers bestudeerden twee maal hun nachtrust, met een tussenperiode van vier jaar. Van de mannen die bij de eerste test geen hoge bloeddruk hadden, werd de bloeddruk bij de tweede test nagegaan. Resultaat: een slechte nachtrust verhoogt de kans om na enkele jaren een hoge bloeddruk te krijgen.

 

Meer bepaald verhoogt het gebrek aan non-remslaap, ook wel de trage slaap genaamd, het risico op een hoge bloeddruk. Deze fase van de nachtrust loopt vanaf ongeveer een uur nadat u in slaap valt tot de paradoxale slaapfase. Tijdens deze non-remslaapfase is het lichaam het minst actief en wordt de mens ook het moeilijkst wakker. Bij mensen met een verhoogde bloeddruk duurt deze fase minder lang, terwijl de fases met lichte slaap en het inslapen, langer zijn.

 

Andere tekenen van een slechte nachtrust, zoals ademhalingsproblemen, het verminderd aantal slaapuren of de verdeelde nachtrust, worden niet onmiddellijk verbonden met een hoge bloeddruk. Maar ze houden wel verband met de vermindering van de non-remslaap. Laat dus regelmatig uw bloeddruk testen, als u weet dat u een slechte nachtrust hebt. Het duurt immers een tijdje voor de eerste symptomen tevoorschijn komen. Na verloop van enkele jaren verhoogt een hoge bloeddruk de kans sterk op onder andere een beroerte of een hartstilstand.

 

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten ook voor vrouwen gelden, hoewel dat niet werd onderzocht.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/09/2011 - 11h56

Fung, M. Hypertension: Journal of the American Heart Association, published online Aug. 29, 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand Gepubliceerd op 23/06/2014 - 11h07

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom. Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen. Beide moeten tijdig opgespoord w...

Slaap: beter eten om beter te slapen Geüpdatet op 06/01/2016 - 09h52

De eindejaarsfeesten en de rijkelijke maaltijden bevorderen niet per se onze nachtrust. Goed slapen is ook belangrijk om een dieet optimaal te laten renderen. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen de slaap, de voeding, bepaalde levensmiddelen...

Is een middagdutje gezond? Gepubliceerd op 28/07/2014 - 12h15

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen. Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

Slaapstoornissen: zichzelf thuis testen Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De tweejaarlijkse prijs Siemens werd toegekend aan een Nederlandstalige en een Franstalige groep. De Franstalige prijs werd toegekend aan Prof. Robert Poirrier en Bernard Beckers voor het opsporen van ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Meer artikels