PUBLICITÉ

Slechte adem? Hoe kunt u het voorkomen en kwijtraken?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016 - 15h09
-A +A

Niets is zo vervelend als een slechte adem. Het verpest het leven van degene die er last van heeft - en het weet -, maar ook van wie ermee samenleeft.

Wat is de oorzaak van een slechte adem en hoe raken we ervan af?

PUB

Tijdelijke slechte adem

Iedereen weet het wel: als we gewassen uit de Alliaceae familie eten zoals prei, bieslook, sjalotjes, uien en vooral look, werkt de geur ervan korte of lange tijd door in onze adem.

En hoe meer we ervan eten, hoe sterker de slechte adem is en hoe langer we die ook houden. Vooral als we ze rauw eten, ruiken we er vaak nog uren later naar.

Dat komt door de zwavelverbindingen in deze groenten. Die worden in de loop van de spijsvertering afgegeven.

Bij het koken of stomen verdampt het grootste deel van die zwavelverbindingen. Leg dus geen deksel op de pot als u preisoep of een schotel met uien maakt.

Bij look zit de slechte geur geconcentreerd in de kiem. Snij de teentjes dus in tweeën en haal er de kiem uit. Zo sluit u het grootste deel van het risico uit.

Wat te doen tegen een tijdelijke slechte adem?

Jammer genoeg helpt tanden poetsen niet, want deze onaangename geuren komen uit het spijsverteringskanaal. Een kauwgom met muntsmaak heeft maar een tijdelijk effect.

Mijd deze groenten dus systematisch vóór een avondje met uw lief. Als dat niet kan, kunt u op peterseliebladeren kauwen. Dit kruid bevat veel antioxidanten en die nemen die zwavelverbindingen gedeeltelijk op. Poets daarna wel uw tanden zodat u geen groene restjes op uw tanden hebt.

U kunt ook op venkel-, kardemom- of anijszaadjes knabbelen of op een kaneelstaafje zuigen, Die middeltjes zijn veel doeltreffender dan het kauwen op koffiebonen, een vaak aanbevolen trucje.

Voor wie geen venkel- of kardemomzaadjes en ook geen kaneelstaafjes in huis heeft, bestaan er lekkere snoepjes met anijspastiles zoals Anis de Flavigny of de Pastilles de Vichy. Die vindt u overal.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtiste le 22/05/2012 - 10h18 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/11/2016 - 15h09
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen paniek bij halitose of onfrisse adem! Gepubliceerd op 12/05/2015 - 11h51

Niets is zo onaangenaam als een slechte adem . Het probleem kan zich ontwikkelen tot een echte lijdensweg, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Toch hoeft u niet te panikeren. Enkele trucjes en eenvoudige maatregelen volstaan al om uw mond een nieu...

Hulpmiddeltjes tegen slechte adem Gepubliceerd op 07/04/2014 - 12h59

Er zijn tientallen mogelijke oorzaken voor een slechte adem. Gelukkig bestaan er ook heel veel en vaak ook heel eenvoudige middeltjes om ervan af te raken.

Een onfrisse adem: oorzaken en oplossingen Gepubliceerd op 13/07/2016 - 16h20

Halitose, meestal ' slechte adem ' genoemd, is een vrij frequent probleem: 15 % van de volwassenen heeft er last van; bij senioren ligt dat percentage nog hoger. De oorzaken lopen uiteen en sluiten elkaar niet noodzakelijk uit. Laten we kijken naar d...

Meer artikels