PUBLICITÉ

Slecht seizoen voor depressieve mensen (deel 1)

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00
-A +A

De herfst heeft zeker zijn charmes. Maar sommige ziekten uiten zich meer in de herfst. Dat is onder meer het geval voor depressie...

PUB

Depressie komt niet alleen voor in de herfst, maar wordt toch vaker gediagnosticeerd in de herfst dan in de andere seizoenen. Lange tijd werd dat in verband gebracht met het aanbreken van de winter en stelde men dat depressieve mensen louter geestelijk gestoord waren. Nu weten we dat depressie een echte ziekte is. Dankzij een grondig onderzoek van de zenuwgeleiding weten we dat bepaalde neurotransmitters te snel worden geëlimineerd. Depressie is dus minstens gedeeltelijk een organische ziekte (die wordt veroorzaakt door een slechte werking van een orgaan, in dit geval de hersenen).

Moeilijke diagnose

Een depressie is echter soms moeilijk te diagnosticeren en daarvoor bestaan meerdere verklaringen. Een eerste verklaring kan bij de patiënt zelf liggen. De patiënt belemmert inderdaad soms de diagnose door zijn symptomen te maskeren, door niet al zijn geheimen prijs te geven en door onbewust zijn depressief probleem over te dragen op een gedeelte van zijn lichaam (psychosomatische ziekte). Een tweede verklaring is dat een depressie samen kan voorkomen met een somatische ziekte (echte ziekte van een orgaan). In dat geval moet zowel de arts als de patiënt trachten zich niet vast te pinnen op het eerder lichamelijke probleem. Want anders zal de diagnose depressie nooit worden gesteld en kan de behandeling van de organische ziekte eronder lijden.

Coïncidentie

Nog andere factoren kunnen de ziekte maskeren. Een depressie kan tot uiting komen in talrijke symptomen. We kennen de vele symptomen die kunnen voorkomen bij depressie (slaapstoornissen, enz.), maar soms heeft dit te maken met een “atypische” depressie die niet gelijkt op het klassieke beeld.Volgende week schetsen we het profiel van een depressieve patiënt.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 24/09/2002 - 00h00 Belgische Liga voor Depressie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Pijn kan een symptoom van een depressie zijn Gepubliceerd op 04/06/2013 - 09h53

Droefheid, verlies van belangstelling, verminderde activiteit, zelfmoordgedachten… het zijn duidelijk vastgestelde symptomen van een depressie. Veel minder bekend en bijgevolg ook weinig ter harte genomen zijn lichamelijke klachten zoals lagerugpijn...

Meer artikels