PUBLICITÉ

Slapen: welterusten, jongelui!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 16/03/2009 - 00h00
-A +A

Het is bekend dat de kwaliteit van de slaap vermindert met de jaren, maar ook heel wat kinderen en jonge volwassenen hebben tegenwoordig slaapproblemen...Wat valt er aan te doen?

PUB

Baby's: slapengaan gaat nooit vanzelf


Bij de allerkleinsten zijn er maar heel weinig die meteen inslapen en de hele nacht doorslapen. Maar vandaag is zowel het motto "laat ze maar huilen" als het motto "mijd huilbuien ten allen prijze" niet langer populair. Alleen gematigde oplossingen lijken een uitputtingsslag, zowel voor de ouders als voor de baby, te voorkomen…
In de praktijk
Wil uw kind alleen inslapen in uw armen? Ga dan op zoek naar een compromis. Leg het bijvoorbeeld in zijn bedje, maar laat je hand een poosje op zijn buik liggen tot hij inslaapt… Hij zal zo stukje bij beetje leren om alleen in te slapen. In ieder geval zijn rituelen voor het slapengaan van het allergrootste belang om de allerkleinsten te helpen bij het inslapen. Het badje, een lied, een verhaaltje… het zijn allemaal oude recepten die nog altijd werken.

Scholieren en studenten: opgelet voor jetlags


Bij scholieren komt het fenomeen van de jetlag vrij veel voor. Ze hebben strikte uren van opstaan en slapengaan in de week en profiteren van het weekend om tot 's middags in bed te blijven liggen… Het resultaat is dat ze zich niet meer kunnen aanpassen aan het tijdschema van de week en permanent moe zijn. In dat geval volstaat het om ze in het weekend te dwingen iets vroeger op te staan om de "jetlag" te beperken. Ze kunnen altijd nog overdag een kleine siësta doen.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste, bewerkt door Marion Garteiser op 16/03/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoeveel slaap hebben kinderen nodig? Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Voldoende slaap van een goede kwaliteit is absoluut noodzakelijk om fit en gezond te zijn. Vooral kinderen hebben veel slaap nodig, en dat hun hele kindertijd door. Enkele hulpmiddeltjes en tips om ze aan een rustige en herstellende nacht te helpen.....

Slaap van tieners heel kwetsbaar... Geüpdatet op 11/09/2009 - 00h00

Tieners verwaarlozen vaak hun slaap . Geleidelijk aan bouwen ze zo slaapschuld op, hun lichamelijke conditie en geestelijke ontwikkeling beginnen eronder lijden en op de duur vallen hun schoolresultaten tegen... Waarom en hoe verzeilt iemand in zo'n...

Slapeloze kinderen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Kinderen die 's nachts niet kunnen slapen en 's morgens niet uit bed kunnen, een lot dat vele ouders beschoren is. Hoe kan men het onderscheid maken tussen echte en pseudo-slapeloosheid bij kinderen?

Goed slapen, goed presteren Gepubliceerd op 08/05/2012 - 16h20

Er is een verband tussen de slaap en de schoolprestaties . Slaapstoornissen verstoren het leerproces. En toch zijn hierover nog altijd heel wat misverstanden, ondermeer over de vierdagen week en de bedtijduren.

Meer artikels