PUBLICITÉ

Slapen: vooral een kwestie van loslaten

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 25/08/2014 - 15h50
-A +A

We kunnen heel veel tips geven om het in- en doorslapen te bevorderen. Op zich zijn ze vaak heel nuttig en efficiënt.

Alleen is gewoon al die poging doen om in te slapen voor sommigen genoeg om wakker te blijven! Hoe raken we uit die paradox?

PUB

Slapen, routines en valkuilen

Ontwikkel een routine om beter in te slapen. Die raad wordt vaak gegeven. En terecht: als we onszelf zo instellen of programmeren om na bepaalde activiteiten in te slapen, zal het ons helpen als we die activiteiten herhalen.
Het enige probleem is dat we ons ook op een negatieve manier kunnen programmeren.

Stel dat iemand moeilijk kan inslapen en een routine ontwikkelt om zich daarbij te helpen. Als die routine niet van meet af aan werkt, bestaat het gevaar dat hij ze gaat associëren met, jawel, het feit dat hij niet kan inslapen. Dat betekent dat de handelingen die normaal goed zijn om ons te helpen inslapen hem voortaan net uit de slaap zullen houden!

Loslaten en mindfulness

Het is moeilijk om zoiets onoplosbaars op te lossen, en niets doen verhelpt het slaapprobleem ook niet.

Misschien is de oplossing gewoon om de routines die aan het moment van het inslapen voorafgaan om te zetten in inslaaprituelen. Als we ons proberen te programmeren om in te slapen, is het niet zo belangrijk met welke activiteit we dat nu precies doen. Wat echt telt, is wat er in ons hoofd omgaat terwijl we die activiteit doen. De tanden poetsen, een beetje orde scheppen in de kast, de kleren klaarleggen voor ‘s ochtends, alles kan dienen als ritueel om in te slapen.

Maar we moeten ons daarbij wel in de juiste stemming brengen, en daarvoor moeten we ons op onszelf concentreren en de continue stroom van - stresserende of toch zeker opwekkende - gedachten doorbreken die ons vaak hinderen om in te slapen.

Mindfulness kan u daarbij helpen. Als u bezig bent met die activiteiten, concentreer u dan op uw gevoelens en wat u waarneemt. Laat uw gedachten los, laat ze oplossen zonder erbij stil te staan. Doe dat een paar minuten lang en u zult zich al meer ontspannen voelen en makkelijker de rust vinden die nodig is om in te slapen...

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 25/08/2014 - 15h50
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Linde helpt tegen stress en nog veel meer! Gepubliceerd op 20/01/2015 - 11h23

Een lindetheetje voor het slapengaan is heel doeltreffend, tenzij u natuurlijk bang bent om ‘s nachts het bed uit te moeten om te plassen. Maar deze erg courante plant heeft nog andere voordelen. Wat zijn de gezondheidstroeven van linde ?

Hoe kunnen we de wonden uit onze kindertijd helen? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuw...

Meer artikels