PUBLICITÉ

Slapen om diabetes te voorkomen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 10h24
-A +A

Slapen zou diabetes type 2 kunnen voorkomen. Dat blijkt uit een heel kleinschalige Belgische studie.

PUB

Minder diabetes met langere nachten...

Een team van de ULB heeft zopas aangetoond dat de kans om diabetes type 2 te krijgen verkleint als mensen langer slapen.

Het is wel een heel kleinschalige studie: er deden amper 16 mensen aan mee. Maar de studie is wel statistisch significant en de resultaten zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep gepubliceerd. De universiteit verzamelde voor de studie zestien  gezonde mensen die kampten met een chronisch slaaptekort en onderzocht hun insulinegevoeligheid, de marker voor diabetes (diabetici zijn niet gevoelig genoeg voor insuline, bij diabetes type 1 zijn ze zelfs volkomen ongevoelig). De deelnemers  kregen vervolgens de vraag om gedurende zes weken hun slaapduur te verlengen. Na die periode werd hun insulineresistentie gemeten en vergeleken met de mate waarin ze erin geslaagd waren hun slaapduur te verlengen.
Resultaat: de mensen die er het best in geslaagd waren om hun slaapduur te verlengen, waren ook diegenen bij wie de insulinegevoeligheid het mees t steeg.

Resultaten zijn nog verder uit te werken, maar kunnen ons toch al inspireren

Het is niet door zestien mensen zes weken lang te volgen dat we de oplossing voor diabetes zullen vinden natuurlijk. Maar de studie is toch interessant omdat ze niet alleen de slaapduur gemeten, maar ook veranderd heeft. We weten nu dus dat mensen die kampen met slaaptekort hun slaapduur kunnen verlengen (toch dit: de deelnemers leden niet aan slapeloosheid: ze sliepen systematisch langer in het weekend om hun tekort te compenseren). En we weten ook dat langer slapen een serieuze impact heeft op de manier waarop hun lichaam reageert op de opname van suiker. Volstaat dat om diabetes te voorkomen? Allicht niet. Maar wat hebben we te verliezen als we proberen langer te slapen? We kunnen er alleen maar bij winnen, vooral ook omdat slaapgebrek leidt tot gewichtstoename en dat is een belangrijke oorzaak van diabetes. Neem u dus almaar voor om vanavond vroeger naar bed te gaan!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 10h24
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes is schadelijk voor uw hersenen Geüpdatet op 12/12/2014 - 16h42

Diabetes is een bekende risicofactor voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar wat de precieze impact van diabetes is op de veroudering van de hersenen was nog niet honderd procent duidelijk. Nu dus wel.

Diabetes: suiker vrijgepleit? Gepubliceerd op 24/11/2014 - 16h33

Houdt suikerziekte wel degelijk verband met overmatig suikerverbruik? Voor velen ligt die link voor de hand. Toch is de publieksvijand nummer één niet noodzakelijk de vijand die we denken...

Meer artikels