PUBLICITÉ

Slapen of zwaarder worden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/06/2007 - 00h00
-A +A

Slaap is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de hersenen, maar ook voor de rest van ons lichaam. Het wordt steeds duidelijker dat er een link bestaat tussen een gebrek aan slaap en zwaarlijvigheid, diabetes en cardiovasculaire ziekten. Goed slapen lijkt essentiëler dan ooit!

PUB

Diabetes, cardiovasculaire ziekten, hoge bloeddruk, obesitas... En als dat nu eens allemaal te maken

had met slecht en onvoldoende slapen?
De gevolgen van een tekort aan slaap zijn genoegzaam bekend: loomheid en slaperigheid overdag, vermindering van schoolse of professionele prestaties, verlaging van de levenskwaliteit, depressie, verhoging van het risico op ongelukken, enz. Tegenwoordig stapelen de bewijzen zich op: een tekort aan slaap kan ook een negatieve impact hebben op de stofwisseling en kan tevens leiden tot een verminderde cardiovasculaire functie.

Na grondig onderzoek van alle studies die over dit onderwerp werden gepubliceerd, zijn er een tiental die boven de andere uitsteken en die zeer overtuigende elementen aanbrengen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste elementen die de link tussen slaapgebrek en chronische ziekten bevestigen.

Duur van de slaap en obesitas

Verhoudingsgewijs kan slaaptekort zeker in verband gebracht worden met obesitas bij volwassenen. Bij kinderen is het verband zelfs al duidelijk vanaf een zeer licht tekort aan slaap. Vandaar de hypothese dat een tekort aan slaap omwille van 'maatschappelijke' redenen zeker een rol speelt in de epidemie van zwaarlijvigheid die wij tegenwoordig vaststellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/06/2007 - 00h00 Le Quotidien du médecin, Congrès Hebdo, 25 mei 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder slapen maakt je dik Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Een tekort aan slaap verhoogt de kans op overgewicht. Wie minder dan zes uur per nacht slaapt, heeft doorgaans vaker een groter BMI. De verklaring ligt waarschijnlijk bij de veranderingen in de hormonale spiegel als gevolg van het slaaptekort.

Slapen of bijkomen Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Er komt beetje bij beetje meer duidelijkheid over het verband tussen de slaap en het lichaamsgewicht. De mechanismen werden nog niet blootgelegd, maar het is wel duidelijk dat een tekort aan slaap het risico op overgewicht , en zelfs obesitas doet st...

Hoe minder men slaapt, hoe meer men weegt Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Obesitas komt steeds vaker voor bij kinderen. En kinderen slapen hoe langer hoe minder. Men schat dat 5 à 38% van de adolescenten elke nacht minder dan 8 uur slapen. Is er een verband tussen beide vaststellingen? Is het zo dat een tekort aan slaap vo...

Meer artikels