PUBLICITÉ

Slapen bij senioren: de leeftijd is niet de enige stoorzender!

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 01/07/2003 - 00h00
-A +A

De tijd verstoort flink wat van onze biologische ritmes. Zo heeft de horloge die moet waken over de afwisseling van waken en slapen de neiging de synchroniciteit wat te verliezen. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van de omgeving van de slaper een even grote of zelfs grotere rol speelt in de slaapstoornissen. Het is dus niet alleen de leeftijd. Hierna volgen enkele eenvoudige, maar fundamentele tips voor andere oplossingen dan medicijnen.

PUB

Lawaai: stilte is goud...

Dat geldt voor elke leeftijd: nachtlawaai leidt tot slaapstoornissen en die staan in verhouding tot de frequentie en de intensiteit ervan. Het lichaam kan op verschillende manieren op lawaai reageren. Als het 5 à 10 dB boven de gehoordrempel van de wakkere persoon uitkomt, veroorzaakt het een verhoging van het hartritme of de ademhaling, veranderingen in de hersenactiviteit en eventueel een verandering van de slaapfase (van een diepe fase naar een lichtere fase). Als het geluid sterker is en meer dan 35 dB boven de gehoordrempel uitkomt, veroorzaakt het een motorische reactie en wordt de persoon gedurende een variabele duur gewekt. Soms kan de persoon dan niet meteen weer inslapen en voor sommigen is de slaap "gebroken". Een slechte slaapkwaliteit door geluid kan met geneesmiddelen maar weinig worden verbeterd. Bepaalde remedies helpen immers wel om in te slapen (de hypnotica), maar hebben geen invloed op de cardiovasculaire reacties. Op dezelfde manier is de indruk aan nachtlawaai te kunnen wennen vals, aangezien het lichaam geen enkele van zijn reacties aanpast, ook al domineert het gevoel er geen hinder meer van te ondervinden. De vermoeidheid neemt toe en zal onvermijdelijk een weerslag hebben op het humeur, met het risico dat men dan andere geneesmiddelen voorgeschreven krijgt…Geluidsisolatie moet dus heel ernstig worden overwogen.

Temperatuur: niet te hoog en niet te laag

Een comfortabele temperatuur is onontbeerlijk. Hoewel in elke fase van de slaap de temperatuur wordt geregeld, is het bewezen dat een te groot verschil (opwarming/afkoeling) de slapende personen systematisch wekt.Op dezelfde manier zal het feit overdag bloot te staan aan hoge temperaturen de structuur van de slaap wijzigen, door de fases van de trage, diepe slaap te verhogen. Indien mogelijk is het dus beter om even te wachten vooraleer men gaat slapen, zodat het lichaam kan afkoelen en in de buurt kan komen van de comfortabele temperatuur. Omgekeerd leidt koude tot een slaap van slechte kwaliteit, met meer bewegingen van het lichaam en een vermindering van de paradoxale slaap.

Gepubliceerd door Dr. Stéphanie Lehmann op 01/07/2003 - 00h00 Onen F. Troubles du sommeil liés à l'environnement chez le sujet âgé. La Revue de Gériatrie 2003; 28(2): 155-160.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Slapeloosheid: precieze criteria voor een diagnose Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Eén Fransman op de drie heeft last van minstens één symptoom van slapeloosheid, maar veel minder Fransen praten erover met hun arts. En dat terwijl de weerslag op de levenskwaliteit aanzienlijk kan zijn. Maar de arts kan de patiënt helpen met praktis...

Katten: slaapgrage dromers Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

Meer artikels