PUBLICITÉ

Slank blijven na je 40ste: kan het?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2017 - 11h08
-A +A

Het is perfect mogelijk dat u altijd slank bent geweest, maar een paar kilootjes verdikt zodra u in de menopauze belandt. Zo komt 50 % van de vrouwen die vijftig worden, gemiddeld 3 kg bij, en het "slanke ras" onder hen blijft daarvan niet gespaard. Maar geen nood: het is niet gevaarlijk voor uw gezondheid en evenmin dramatisch voor uw silhouet, dus kunt u die extra kilootjes maar beter aanvaarden.

PUB

Wat is het ideale gewicht?

De symptomen die het gevolg zijn van allerlei hormonale veranderingen, zijn echter moeilijker psychologisch te dragen, een beetje zoals in de puberteit.
Het is zinloos om in paniek te slaan en ineens één of ander drastisch dieet te volgen. Het is veel beter om u de juiste voedingsgewoonten eigen te maken, als u dat nog niet gedaan hebt. Als u problemen hebt met uw gewicht, waarom zou u dan geen gedragstherapie volgen?
Het gaat hier om een echte ondersteuning die u kan helpen om uw zelfrespect terug te winnen en deze fase in uw leven als vrouw beter aan te kunnen.

Uw medisch optimale gewicht, maar ook het gewicht dat u in uw hoofd hebt, afhankelijk van uw schoonheidscriteria en uw persoonlijke evolutie. Met andere woorden: het gewicht waarbij u zich goed voelt. Maar vooral een realistisch gewicht, niet het gewicht dat u opgedrongen wordt door het slankheidsideaal.

Wat als het om een gezondheidsprobleem gaat?

U kunt bij uw arts uw Body Mass Index laten berekenen (uw lichaamsgewicht gedeeld door uw lengte in het kwadraat). Het is een goede graadmeter om te controleren of u met overgewicht kampt en om de eventuele ernst ervan te bepalen. Medisch gezien kan dat geruststellend zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om de verdeling van uw gewicht na te gaan door uw middelomtrek te meten. De ophoping van buikvet is immers een metabolische en cardiovasculaire risicofactor die losstaat van uw totale gewicht. In dat geval volstaat een evenwichtige voeding niet langer, maar is een medisch dieet of zelfs een aangepaste behandeling nodig.

Initialement publié par Geadapteerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/12/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2017 - 11h08

Jacques Fricker, Maigrir Sur Mesure ("Vermageren op maat"), Odile Jacob

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Te veel vet: liposuctie of dieet? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h50

Als u wat gezet bent, dan is vermageren goed voor u. Maar esthetische chirurgie is bedrieglijk: alleen een ouderwets dieet helpt uw gezondheid vooruit. Liposuctie zuigt wel uw overtollig vet weg maar doet niets aan de gezondheidsrisico's van overgewi...

Slanke lijn-tips! Gepubliceerd op 17/03/2017 - 10h36

We kennen talrijke voedingsmiddelen die kunnen helpen om te vermageren. Maar soms is de juiste voedingskeuze maken nog ontoereikend om de overtollige kilo's kwijt te spelen. Hieronder volgen een aantal gewoonten die uw dieet doeltreffender kunnen mak...

Meer artikels