PUBLICITÉ

Slangenbeten zijn te vermijden!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/03/2006 - 00h00
-A +A

Het risico om gebeten te worden door een slang en eraan te overlijden, is zo goed als nul. Toch veroorzaakt zo'n beet ernstige symptomen, wat extra voorzorgen vereist. Die worden helaas onderschat…

PUB

Risico op beten: tussen maart en oktober

Een analyse van 147 adderbeten in Griekenland wijst nogmaals op bepaalde risico's en verschijnselen die u absoluut moet kennen. De 147 adderbeten deden zich voor tussen maart en oktober, met een piek in juni, juli en augustus. De helft van de beten gebeurde namelijk tijdens die drie maanden. Alle patiënten (58 % mannen, 42 % vrouwen) raadpleegden gemiddeld binnen 40 minuten na de beet een arts.

Symptomen en classificatie

Naast de bijtsporen waren de meest voorkomende klinische tekens: pijn (in 100 % van de gevallen), oedeem (98 %) en bloeduitstorting (60 %). Symptomen met wisselende frequentie waren: tragere hartslag, syncope of duizeligheid, koorts, gezwollen klieren, misselijkheid, gedaalde bloeddruk en braken. Zeldzaam waren: allergische reacties, aangetast gezichtsvermogen, algemeen oedeem en stuipen. De ernst van de vergiftiging wordt geëvalueerd op basis van de classificatie van Downey.

  • Graad 0: rode uitslag en oedeem rond de beet van minder dan 2,5 cm;
  • Graad 1: uitslag en oedeem tussen 2,5 en 15 cm;
  • Graad 2: het letsel heeft een volume van 15 tot 40 cm, en er is sprake van matige klinische tekens;
  • Graad 3: het letsel is groter dan 40 cm, met klinische tekens;
  • Graad 4: er is sprake van ernstige klinische symptomen, met tekens van shock en coma.
Van de 147 bestudeerde gevallen behoorde 62 % van de beten tot graad 1, 31 % tot graad 2, 6 % tot graad 3 en 1 % tot graad 4. De ernst van de symptomen hangt in de regel af van de aard, plaats en diepte van de beet, het aantal beten, de hoeveelheid ingespoten gif en de grootte van de slang.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/03/2006 - 00h00 Frangides C. et coll., European Journal of Internal Medicine, 17 : 24-27, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe reageren op een slangenbeet: 10 belangrijke tips Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

In Europa is de adder de enige giftige slang . De beet van een adder is niet dodelijk, maar het slachtoffer moet toch zo snel mogelijk naar een verzorgingscentrum overgebracht worden. Wat moet u doen en wat mag u niet doen tot de hulpdiensten er zijn...

Tekenencefalitis: een nare vakantieherinnering! Geüpdatet op 22/06/2004 - 00h00

Kampeer- en trekkingamateurs: als u onder meer naar Oost-Europa, Centraal-Europa en de Baltische Staten reist, bescherm u dan tegen tekenmeningo-encefalitis! De slechte reputatie van die kleine spinachtigen is 100 % terecht. U laten inenten, is dus d...

Insectenbeten bij kinderen Gepubliceerd op 30/07/2015 - 10h41

Insectenbeten zijn voor niemand leuk, maar bij kleine kinderen baren ze vaak zorgen. Wat zijn de juiste reflexen en handelingen om het euvel te verhelpen en de gevolgen te beperken?

Meer artikels