PUBLICITÉ

Slachtoffer van een inbraak: hoe ermee omgaan?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h17
-A +A

Elk jaar hebben in België 70.000 inbraken plaats. Dat zijn er zowat 190 per dag.

Hoe reageer je op zo'n agressieve inbreuk?

PUB

Inbraken zijn pijnlijk

Een eerste vaststelling is dat een inbraak in uw woonst het veiligheidsgevoel aantast. Het huis wordt beschouwd als iets intiems, als een privé domein en na een inbraak moet men vaststellen dat die gedachte een illusie is. Dat kan zwaar aankomen.

Veiligheidsgevoel

Het veiligheidsgevoel maakt deel uit van levensnoodzakelijke behoeften zoals eten, drinken en slapen. Als aan de basisbehoeften niet voldaan wordt, dan kan men zich slecht voelen of angstig zijn en kunnen concentratiestoornissen optreden.

Net zoals een hongergevoel verhindert dat men duidelijk kan denken, bemoeilijkt het onveiligheidsgevoel de slaap, de innerlijke rust en de energie die nodig is om 'verder te gaan'. De energie wordt grotendeels opgeslokt door stress.

Inbraak, inbreuk en verkrachting

Voor sommige mensen is een woonst een verlengstuk van zichzelf. Dat verklaart waarom soms erg hevig gereageerd wordt op een inbraak. "Het leek wel alsof ik verkracht werd", zo zegt Nathalie. "Ze hebben ingebroken in mezelf".

Het zijn ook woorden die gebruikt worden bij een verkrachting. "Ze hebben me gedwongen, ze zijn binnengedrongen tegen mijn wil". Het 'binnendringen' is een term die ook gebruikt wordt om seksuele penetratie te beschrijven.

Dat verklaart de felheid van de gevoelens. Mensen die hun woonst niet zien als een verlengde van zichzelf, beschrijven hun gevoelens niet op zo'n manier.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 07/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Astma hindert één persoon op de drie in de seksualiteit Geüpdatet op 14/02/2006 - 00h00

Seksualiteit speelt zich voor het grootste deel af in het hoofd, maar dat neemt niet weg dat fysieke aandoeningen een soms onderschatte rol spelen bij seksuele problemen. Een recent onderzoek toont aan dat astma één van die aandoeningen is.

Erectiele disfunctie: welke zijn de risicofactoren? Geüpdatet op 02/03/2009 - 00h00

Voor een man zijn erectiestoornissen uiterst verontrustend. Dikwijls lijkt het alsof die problemen zich plots, zonder reden, voordoen. Nochtans is niets minder waar. Er bestaan inderdaad heel wat factoren die het risico op erectieproblemen verhogen....

Een goede ruzie, bestaat dat? Geüpdatet op 09/02/2009 - 00h00

Elk koppel maakt wel eens ruzie. Het is wel erg wanneer ruzies frequent voorkomen en het onbegrip een blijvend karakter begint te krijgen. Het gebeurt nochtans ook dat een ruzie gezond is, dat ze een probleem helpt oplossen en dat ze ertoe bijdraagt...

Meer artikels