PUBLICITÉ

Slaapwandelen: wat zijn de risico’s voor de gezondheid?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 01/06/2015 - 17h23
-A +A

Slaapwandelen is een van de meest voorkomende slaapstoornissen: 2 tot 4% van de volwassenen heeft er last van; bij kinderen is dat zelfs 15 tot 20%. Maar welke impact heeft slaapwandelen op de gezondheid? Moeten we ervoor naar de dokter?

PUB

Slaapwandelen: niet ernstig, maar ook niet zonder risico’s

Op zich is slaapwandelen niet problematisch. Iedereen of bijna iedereen kent de symptomen wel: de persoon in kwestie staat op terwijl slaapt en voert complexe  handelingen uit zoals wanneer hij wakker is, zoals rondlopen, iets uit de kast halen om te eten, enz. Er zijn zelfs slaapwandelaars die in de auto stappen en wegrijden. Als ze in die slaapfase niet wakker worden door iets, keren ze na verloop van tijd meestal gewoon terug naar hun slaapkamer en de volgende ochtend herinneren ze zich niets meer van het hele voorval. In tegenstelling tot wat vaak  wordt gezegd, is het niet onverstandig of af te raden om een slaapwandelaar wakker te maken. Maar dat  is niet zo makkelijk en de persoon in kwestie kan de eerste minuten wat in de war zijn. Sommige slaapwandelaars gedragen zich dan zelfs agressief.

Het grootste risico van slaapwandelen is dat  de slaapwandelaar soms agressief of gevaarlijk gedrag kan vertonen. In een recent Frans onderzoek naar mensen die een slaaplabo bezochten voor een slaaponderzoek had 57,9% van de patiënten al agressieve of gevaarlijke daden gesteld tijdens de slaap. Die daden stellen soms niet zo veel voor, maar 10,6% van de patiënten had zich nadien toch medisch moeten laten behandelen. Bij 6,4% van de patiënten was het de partner die zich had laten moeten verzorgen. Meestal gaat het om kneuzingen of wonden door een klap of valpartij, maar de auteurs vermelden onder meer ook het geval van een man die uit het venster sprong toen hij aan het slaapwandelen was en achteraf verschillende chirurgische ingrepen moest ondergaan.

 

Slaapwandelen en de gevolgen voor de gezondheid

Recente studies hebben aangetoond dat slaapwandelen gevolgen heeft voor de gezondheid, ook al is het dan op zich ongevaarlijk.

Om te beginnen slapen slaapwandelaars minder goed dan andere mensen. Naast hun gewoonte om tijdens hun slaap rond te lopen, hebben ze ook nog eens meer last van slapeloosheid. Ze kampen overdag dus vaker met vermoeidheid, voelen zich vaker slaperig of hebben soms zelfs de neiging om in te dommelen op momenten dat ze wakker horen te blijven.

Er is bovendien ook een verband tussen slaapwandelen en depressiesymptomen. Zo’n 20% van de slaapwandelaars heeft dergelijke klachten; in de algemene bevolking is dat maar 7%. Sommige wetenschappelijke studies tonen een mogelijke link aan tussen slaapwandelen en zware psychische gezondheidsproblemen, zoals zware depressies of obsessieve-compulsieve gedragsstoornissen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 01/06/2015 - 17h23

Lopez, R. et al., Sleep, Vol 36, No 3, 2013

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sexsomnia of slaapseks Gepubliceerd op 08/03/2017 - 17h12

Seks bedrijven tijdens de slaap is een slaapstoornis die niets meer te maken heeft met louter fantaseren. Deze variant van slaapwandelen , beter bekend als sexsomnia of slaapseks, gaat soms ook gepaard met gewelddadig gedrag. In extreme gevallen word...

10 gouden regels om goed te slapen Gepubliceerd op 23/02/2012 - 11h35

Alle specialisten zijn het erover eens: wie goed wil slapen, moet van slapen een prioriteit maken. U zult er de vruchten van plukken! Het beste ogenblik om opnieuw te leren luisteren naar uzelf en om beter te slapen, is de vakantie: minder stress, mi...

Hoe goed is uw slaap? Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Het is niet normaal dat we slecht slapen . Een slechte slaap kan wijzen op een gezondheidsprobleem of kan het risico op andere problemen vergroten. Slaapstoornissen verslechteren de levenskwaliteit en vergroten ook het risico op ongevallen. Genoeg re...

De slaap en de slaapfasen Geüpdatet op 16/12/2008 - 00h00

Wij brengen een derde van ons leven al slapend door. Het is dan ook belangrijk om een inzicht te hebben in de slaap en om te weten wat de verschillende slaapfasen zijn en hoe de leeftijd de slaap kan veranderen.

Meer artikels