Mensen die slecht slapen, worden vaak overstelpt met goed bedoelde tips. Sommige daarvan zijn wetenschappelijk onderbouwd, andere veel minder. Muziek is nu van de ene categorie in de andere terechtgekomen. Toch min of meer…

Naar muziek luisteren helpt om in te slapen
Veel Belgen hebben last van slapeloosheid. Volgens een grootschalig gezondheidsonderzoek zou het om 15% van de bevolking gaan. Veel van die slechte slapers gebruiken ook muziek in de hoop zo te ontspannen en beter te slapen. Het is inderdaad bekend dat muziek ontspannend werkt omdat het de productie van stresshormonen verlaagt. Vanuit een psychologisch standpunt zou het zich concentreren op muziek volgens sommigen minder gauw stresserende gedachten oproepen.
Het enige wat nog ontbrak, was een wetenschappelijke evaluatie van het effect van muziek op de slaap. Een grootschalige studie heeft nu proberen te achterhalen welk effect het beluisteren van muziek heeft voor volwassenen die lijden aan slapeloosheid. De onderzoekers hebben daarvoor meerdere studies over het onderwerp uitgeplozen. Het resultaat is dat muziek wel degelijk lijkt te werken! Althans op één punt: de kwaliteit van de slaap, en dat is een subjectieve factor.
Hoe moet ik naar muziek luisteren om beter te slapen?
Welke methodes nu precies werken, daarover zijn de studies niet erg duidelijk. In de meeste gevallen luisterden de deelnemers naar muziek op het moment dat ze naar bed ging, maar dat was niet zo bij iedereen. Ook het type muziek veranderde. En niet onbelangrijk: in het gros van de studies waren het de wetenschappers en niet de deelnemers die de keuze van de muziek maakten. Het is dus niet nodig om uw favoriete cd te hebben om de weldaad van muziek op het inslapen te ondervinden…
Welke impact heeft muziek op de slaap?
De enige factor die duidelijk beïnvloed wordt door muziek, is de kwaliteit van de slaap zoals die wordt ervaren door de persoon in kwestie. De duur van de slaap of de duur van het inslapen bijvoorbeeld verandert niet, of dat is op dit moment toch nog niet bewezen door de studies. Eén kanttekening: de deelnemers die vonden dat hun slaap beter was, hadden hun slaapproblemen niet laten diagnosticeren door een arts en werden er dus niet voor opgevolgd. Hun symptomen waren dus evenzeer subjectief.
Wat moet ik doen als ik de slaap niet kan vatten?
Als u door uw slaapproblemen overdag niet optimaal kunt functioneren en die problemen echt op u wegen, aarzel dan niet om naar een dokter te gaan. Er bestaan oplossingen, en die beperken zich niet tot de klassieke slaapmiddelen die veel mensen vanwege de bijwerkingen liever niet nemen. Maar als dat niet zo is, hebt u gewoon last van een slechte slaap. Misschien kunt u dan eens uittesten wat een ontspannend muziekje voor effect heeft als u gaat slapen. Ook als de kwaliteit van uw slaap er niet door verbetert, kan het geen kwaad. Muziek verzacht de zeden, zeggen ze…
Jespersen, KV et al., Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 8. Art. No.: CD010459. DOI: 10.1002/14651858.CD010459.pub.
http://www.minerva-ebm.be/FR/Article/2120#ref